Lokalna samouprava

Eksproprijacija zemljišta trase magistralnog gasovoda u punom jeku, rešeno 50 posto predmeta

Imovinsko pravna služba grada Pirota uveliko radi na rešavanju imovinsko pravnih odnosa povodom izgradnje magistralnog gasovoda Niš – Dimitrovgrad. Tim povodom, na osnovu Rešenja Vlade Republike Srbije utvrđen je javni interes za potpunu i nepotpunu eksproprijaciju, odnosno, ustanovljavanje prava službenosti prolaska polaganja cevi gasovoda u cilju izgradnje magistarlnog gasovoda. Gasovod prolazi celom teritorijom grada Pirota, počev od sela Ponor, Blato, Barje Čiflik i celom dužinom trase autoputa, do teritorijalne granice sa opštinom Dimitrovgrad. Za grad Pirot korisnik eksproprijacije je podneo oko 1.200 predloga za nepotpunu eksproprijaciju i desetak za potpunu radi izgradnje objeta koji su u funkciji gasovoda, kaže Aleksandar Golubović iz Imovinsko pravne službe grada Pirota. Do sada je rešeno oko pedeset posto predloga.

“Najveći deo se odnosi na nepotpunu eksproprijaciju što znači pravo službenosti prolaza postavljanjem cevovoda, a zemljište ostaje u svojini vlasnika, uz naknadu za umanjenu tržišnu vrednost zbog postavljanja cevi i ograničenja gradnje na parceli, ili gajenja pojedinih poljopivrednih kultura, pre svega biljaka sa dubokim korenom. Početkom prošle godine počela je eksproprijacija, mada je epidemiološka situacija znatno usporila proces. Rad sa strankama realizujemo uz maksimalno poštovanje propisanih mera. Jedan od čestih problema jeste kada je vlasnik nepokretnosti promenio boravište, a nije prijavio novu adresu, ili nije živ, a naslednici nisu regulisali imovinske odnose.

pirot sunce jesen centar gradaMeđutim, od 1.200 predmeta polovina je obrađena, doneta su pravosnažna rešenja i dostavljene su ponude vlasnicima. Što se tiče nadoknade za nepotpunu eksproprijaciju ona se određuje na osnovu procene veštaka, svako zemljište se ponaosob procenjuje. U slučaju potpune eksproprijacije nadoknada je u skladu sa tržišnom vrednošću nepokretnosti. Uglavnom, ovaj posao koji je dosta složen odvija se dobrom dinamikom i možemo biti zadovoljni” – izjavio je Aleksandar Golubović.

Izgradnja magistralnog gasovoda  Niš – Dimitrovgrad – Sofija, koja je potpuno izvesna, imaće ogroman uticaj na ekonomiju i ekologiju pirotskog kraja.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker