IntervjuLokalna samouprava

EKSKLUZIVNO: Pogledajte kako je zamišljen veliki kompleks Otvorenog bazena u Pirotu

Gradska uprava planira da ove godine napravi kompletan projekat budućeg velikog Otvorenog bazena u naselju Senjak, koji će se graditi na površini između sadašnjeg Zatvorenog bazena i Keja. Kako je Pirotskim vestima kazao gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, reč je o veoma značajnom projektu koji bi trebalo da, ukoliko sve bude išlo po planu, bude kompletno završen 2021. godine. Osim velikog Otvorenog bazena ovaj ogroman sportsko-rekreativno-turistički kompleksa imaće i veliki broj sadržaja za najmlađe, parkove, igrališta, kafiće i naravno bazen olimpijskih razmera. 

Ovako će izgledati Otvoreni bazen u Pirotu-idejno rešenje

-Mi smo više nego svesni činjenice da otvoreni bazen nedostaje Pirot. Posle konsultovanja sportske ali i šire javnosti odlučili smo da to bude prostor između Zatvorenog bazena i Keja. Na delu te velike površine, bliže ulici Milivoja Manića, biće napravljena zelena fitnes zona, sa mnogobrojnim sadržajima za decu, a druga polovina prema stadionu biće površina namenjena otvorenom bazenu. On će biti nepravilnog oblika ali će postojati mogućnost da se naprave staze za olimpijsko plivanje, dakle dužine najmanje 50 metara, biće tu tobogana, bazen za decu, površine za sunčanje, rekreaciju, ali i otvorenih letnjih kafića-kaže gradonačelnik Vasić.

Prva faza izgradnje već naredne godine, bazen gotov kompletno do 2021. godine.

-Ovu lokaciju smo izabrali između ostalog i zbog toga što ćemo verovatno moći da koristimo sisteme Zatvorenog bazena za prečišćavanje i zagrevanje vode. To će pojeftiniti izgradnju bazena. Odvojili smo novac za izradu projektne dokumentacije, uradili projektni zadatak, očekuje nas izbor najpovoljnije ponuđača i ja se nadam da ćemo do kraja leta, početka jeseni imati gotovu kompletnu projektnu dokumentaciju pa bi prvu fazu Otvorenog bazena mogli da gradimo već naredne godine a da bazen bude potpuno u funkciji već 2021. godine-kazao je Vasić.

Biće ostvarene ogromne uštede prilikom izgradnje

Neizostavnu ulogu u strateškom planiranju i izgradnji, ali i kasnije u održavanju i staranju o sportskoj infrastrukturi u našem gradu ima i Sportski centar Pirot, čiji zaposleni vode računa o svim sportskim objektima u gradu, kojih je sve više iz godine u godinu. Po rečima direktora Sportskog centra Pirot Nenada Đorđevića, prilikom izgradnje otvorenog bazena biće ostvarene velike uštede jer će se koristiti postrojenja i uređaji za prečišćavanje voda i deo solarnih panela sa postojećeg Zatvorenog bazena.

-Mi smo bili angažovani na izradi projektnog zadatka. Čitav koncept je zamišljen tako da otvoreni bazen ima postepeni ulazak u vodu, ali i da postoji deo unutar samog bazena koji će zadovoljavati olimpijske norme za takmičenja. Takođe, predviđen je veliki park, trim staze unutar parka, mini sportski tereni. Posebna je celina zamišljena za igrališta za malu decu, male fontane, a za mlade su predviđeni takozvani parkleti, odnosno mini-parkovi, sa internet zonama. Ključno je u celoj priči da će biti ostvarene ogromne uštede u izgradnji jer ćemo koristiti kapacitete i postrojenja za prečišćavanje vode, filtere, pumpe i deo solarnih panela sa postojećeg Zatvorenog bazena. Ulica između Zatvorenog i budućeg otvorenog bazena praktično neće postojati pa će cela ova površina predstavljati jedinstven kompleks otvorenih i zatvorenih bazena-kazao je Pirotskim vestima direktor Sportskog centra Nenad Đorđević.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker