Lokalna samouprava

Ekskluzivno: Gradonačelnik Pirota u autorskom tekstu za Pirotske vesti: Pirot – od grada bez nade do grada koji ima budućnost

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić povodom obeležavanja jubileja 15 godina na vlasti Koalicije za Pirot, u ekskluzivnom autorskom tekstu u Pirotskim vestima govori o pravom političkom fenomenu, nastanku Koalicije za Pirot koja je svojim delovanjem sa koalicionim partnerima uspela da Pirot, od grada bez nade, postane grad sa svetlom evropskom perspektivom. Grad sa infrastrukturom kakvom se i mnogo veći gradovi u Srbiji ne mogu pohvaliti, sa najlepšim Kejom u zemlji, grad koga gotovo svi ministri, brojni ambasadori zemalja koje slove za “velike igrače” u svetskoj diplomatiji i visoki zvaničnici koji dođu u posetu nazivaju gradom koji treba da predstavlja model, obrazac, primer za ostale gradove u Srbiji. 

 

Pirot 2003. 

Setimo se kako je izgledao: politička kriza i prinudna uprava u gradu; radnici iz propalih preduzeća: Piroteksa, Dragoša, Poleta, …, ispred tunela Sarlah blokiraju autoput; Kej – mračan i neosvetljen, lipe padaju, a niko ih ne sklanja; tvrđava urušena i zaboravljena; ulice pune rupa; sportisti željni sportske hale; a o novom Omladinskom stadionu, bazenu u kome možete i zimi da plivate, terenu sa veštačkom travom, klizalištu, adrenalin parku, niko nije ni pomišljao. Industrija i Slobodna zona Pirot prepušteni sami svojim brigama. Javna preduzeća bez većih investicija u komunalnu infrastrukturu, a većina njih u neadekvatnom poslovnom prostoru. Turistička organizacija grada, Regionalna sanitarna deponija, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, Lokalna poreska administracija, Opštinski uslužni centar, Stalna konferencija gradova i opština, Naled – Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj, sertifikacija opština sa povoljnim poslovnim okruženjem, kapitalni plan investicija, Okružna privredna komora, Privredni savet grada, SKADA sistem, Geografski informacioni sistem, Lokalni plan akcije za decu, Strategija održivog ekonomskog razvoja, Fond za razvoj poljoprivrede, prekogranična saradnja, razvoj IT sektora… su bili gotovo nepoznati pojmovi.

Grad bez nade, grad za koga je premijer Đinđić, u prepunoj sali Doma kulture, rekao da liči na prokletu avliju iz Andrićevog romana. Grad u kome smo mi živeli. Sa par prijatelja odlučujem da te 2003. godine  oformim grupu građana koju smo nazvali Koalicija za Pirot. Simbol nam je srce na crveno, plavo, beloj pozadini, a prvi slogan nam je bio: ”Pirot nam je u srcu, jer nam je srce u Pirotu”. Grupa građana kao autonomna polititička organizacija sa fokusom na lokalnu problematiku i razvoj Pirota.
Te, sad već daleke 2003. godine, pobeđujemo na lokalnim izborima i suočavamo se sa svim napred pomenutim problemima.

Mnogi su mislili da ćemo kratko trajati! A mi pobeđujemo i na izborima 2008., pa opet 2012., pa još jednom 2016. godine.
I već sam više puta rekao: pobediti jednom u Srbiji, na lokalnim izborima je teško. Pobediti dva puta je već veliki uspeh. Pobediti tri puta je neverovatno. A pobediti i četvrti put uzastopno je nemoguće. Eto, mi smo uspeli i to što je nemoguće. Hvala mojim saradnicima, prijateljima, ljudima koji su glasali i verovali u nas, jer smo s njima i zbog njih uspeli.
Bilo je mnogo važnih događaja i odluka u ovih 15 godina. Pirot su za ovo vreme posetila tri predsednika države, tri premijera i brojni ministri iz 7 srpskih vlada koliko ih je bilo od 2003. do sada, preko 150 diplomatskih predstavnika i 45 ambasadora. Održano je 112 skupštinskih zasedanja sa preko 1500 tačaka dnevnog reda. U skupštinskim klupama je sedelo 242 odbornika, 40 većnika, bilo je preko 15.000 radnih sastanaka!
Na realizaciji projekata važnih za Pirot, ostvarili smo saradnju sa Vladom Srbije i svim ministarstvima u Vladi, sa Kancelarijom za javna ulaganja, sa brojnim donatorima i ambasadama, sa KFW bankom, Delegacijom EU u Srbiji, IPA fondovima prekogranične saradnje, i sa mnogim gradovima širom Evrope.
Svih ovih godina nastojali smo da od Pirota – mesta na jugu Balkana sa mirisom orijenta, napravimo grad na jugoistoku Srbije sa prizvukom Evrope.

zatvoreni bazen adrenalinski park
Pirot 2018. godine ima Sportsku halu; mnoštvo uređenih dečjih igrališta; novi Omladinski stadion; zatvoreni plivački bazen; novorekonstruisane škole; uređene parkove; stotine kilometra novog asfalta, novih toplovoda i vodovoda; novu energanu; fabriku vode; novu sanitarnu deponiju; mnogo bolje uređena sela…
Pirot je poštovan u Vladi Srbije, u diplomatskim krugovima, u mnogim važnim institucijama u zemlji i inostranstvu.
Pirot ima nova mala i srednja preduzeća; nove investitore iz Francuske, Bugarske, Italije, Srbije… Novu fabriku Tigar Tajersa sa 3.500 radnika koja posluje u sklopu velike multinacionalne kompanije Michelin; najbolju Slobodnu zonu u Evropi; novi međunarodni koridor 10; novi hotel u centru grada; mnogobrojne turiste iz Evrope, Srbije, naročito iz Bugarske; nove stambene blokove i tržne centre; novoobnovljenu tvrđavu sa kojom se ponosimo; sve nove i obnovljene mostove na Nišavi i novi, lepši, podmlađeni, produženi i osvetljeni KEJ.


I upravo je Kej prava paradigma naše vlasti. Onako kako je on izgledao 2003. takav nam je i grad bio na svim poljima. Onako kako Kej danas izgleda, tako izgleda naš grad danas na svim poljima. I ono što je najvažnije takva promena se desila i u glavama ljudi, u svesti naših Piroćanaca. Od toga da su se ljudi negativno izražavali o svom gradu, do toga da vole svoj grad, da se ponose i njime hvale. To je naša najveća pobeda. Pobeda svih nas!
Ali, naravno da se nismo umorili i da nismo sve završili. Ima još dosta posla i mnogo planova je pred nama. Imamo još puno volje da nam grad bude još lepši i bolji. Pozivam sve vas da dalje radimo zajedno i da ovaj grad razvijamo uspešno za rad svih nas.

Autorski tekst gradonačelnika mr Vladana Vasića za Pirotske vesti

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker