Lokalna samouprava

EKOOPŠTINA 2023: Gradu Pirotu prestižno priznanje u kategoriji ODRŽIVE URBANE MOBILNOSTI

Na konkursu Ekoopština 2023, koji je organizovala ambasada Francuske i koji je zamišljen kao platforma za razmenu znanja i primera dobre prakse između francuskih i srpskih aktera uključenih u programe održivog razvoja, Grad Pirot je u konkurenciji 300 gradova, opština i škola dobio nagradu u kategoriji Održiva urbana mobilnost.

Partneri ambasade Francuske na konkursu Ekoopština bili su Institut Veolia, Saint – Gobain, Veolia, Decathlon, Wiener Städtische osiguranje, NALED, SKGO kao i Delegacije EU.
Za aktivnosti koje grad preduzima poslednjih godina sa ciljem da u ukupnoj raspodeli putovanja, održivi vidovi saobraćaja budu dostupni sa 80% i više, a korišćenje privatnih automobila do 20%., grad Pirot je simbolično nagrađen servisnom stanicom za održavanje bicikala koju je donirala kompanija Wiener Städtische osiguranje. Servisna stanica instalirana je na platou pored otvorenog bazena u naselju Senjak, a svečanom otvaranju prisustvovao je ataše Ambasade Francuske, gospodin François-Xavier Kowandy.
Takođe, gradovi Pirot i Kruševac, kao pobednici u kategoriji malih i velikih gradova, nagrađeni su studijskim putovanjem u grad Klermon Feran u Francuskoj, koje je održano u periodu 19. do 22.februara 2024.godine.
Prvog dana posete realizovan je obilazak Sektora za javni prevoz – SMTC, gde je gospodin Guillaume Astaix, direktor za upravljanje projektima i velike projekte prezentovao strategiju održive mobilnosti metropole Klermon Feran, kao i projekat InspiRe, energetsku tranziciju voznog parka kao i sistem upravljanja kartama za javni prevoz. Nakon toga organizvana je poseta ustanovi “InspiRe” koja predstavlja info centar gde građani mogu da se neposredno upoznaju sa celokupnim projektom, ulože primedbe i sugestije za unapređenje.

Drugog dana organizovana je poseta Centru za bezbednost i regulisanje autobuskog i tramvajskog saobraćaja koji funkcioniše u okviru SMTC-a. Članovi delegacije imali su prilike da se upoznaju sa načinom na koji funkcioniše jedan izuzetno uređen sisitem prevoza koji se bazira na posebno dizajniranim tramvajima koji zbog poboljšanih performansi, ali i zaštite životne sredine u smislu smanjenja buke, umesto šina koriste standardne gumene točkove.
Posebno interesantan bio je obilazak radionice za održavanje bicikala (C.Velo) i upoznavanje sa sistemom za iznajmljivanje javnih bicikala. Rukovodilac mreže za korišćenje bicikala „C.Velo“, gospodin Fabrice Villeger, do najsitnijih detalja prezentovao je način funkcionisanja sistema sa 59 biciklističkih stanica – punktova, putem kojih je građanima dostupno na korišćenje više od 900 mehaničkih i preko 1.000 električnih bicikala.

Tokom studijske posete, posredstvom predstavnika Ambasade Francuske, ostvareni su značajni kontakti sa rukovodstvom metropole Klermon Feran. Razgovaralo se o nastavku saradnje, a jedan od narednih koraka je održavanja ovogodišnjeg seminara iz ciklusa „Ekoopština“ u Pirotu, uz prisustvo ambasadora Francuske i rukovodstva metropole Klermon Feran. 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker