Ostale vesti

Ekonomisti najavljuju godinu sa dosta neizvesnosti – Budžet grada Pirota trebalo bi da omogući normalno funkcionisanje korisnika i realizaciju planiranih investicija

Grad Pirot je u prošloj, 2023. godini, prema mnogim pokazateljima u više oblasti, zabeležio pozitivne rezultate. Godina je počela sa dosta neizvesnosti a nova, 2023. prema prognozama domaćih i starnih ekonomskih stručnjaka, može doneti dosta problema jer se kriza pojačava. Govoreći u najkraćim crtama o planovima koji su pred Gradskom upravom, gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić kaže da se i ovog puta vrlo oprezno ušlo u novu godinu. Budžet je realno planiran i bilo bi dobro da bude više rebalansa u “plusu”, ali i ovako, kako je budžet planiran, trebalo bi da omogući nesmetano funkcionisanje budžetskih korisnika, da omogući normalno funkcionisanje grada u svim oblastima i obezbedi nastavak unapređenja i obnove infrastrukture u gradu. 

Po završnom računu Vasić očekuje da će biti “viška” sredstava, možda ne u iznosu kako je bilo prethodnih godina, verovatno nešto manje, i gotovo sav novac od rebalansa, koji se očekuje početkom proleća, biće usmeren u dodatne investicije.

“Osnovnim budžetom smo planirali da uređujemo neke trotoare i ulice. Na primer trotoare prema Gradašničkom putu, na Šestom koloseku prema Radin Dolu, zatim deo od Ulice Nikole Pašića prema OŠ “Sveti Sava” koja je vrlo frekventa, završiće se Poligon za obuku vozača kako bi na jedan konforan, kvalitetan način naši sugrađani mogli uče vožnju, stari poligon ćemo pretvoriti u parking prostor, Ulica Kraljevića Marka će se, takođe, regulisati. Naravno, imamo dosta projekata i za nastavak radova u ulicama u selima, neke ulice ćemo presvući asfaltom i asfaltiraćemo neke koje su bez asfalta. Mislim da će biti, takođe, intenzivna građevinska sezona, ali neće biti velikih građevinskih objekta poput Otvorenog plivačkog kompleksa i slično” – kaže Vasić.

On je ukazao da su u toku radovi na adaptaciji Doma vojske, koji finansira Ministarstvo kulture, a očekuje se i početak radova na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda. Dobre su informacije vezane za Regionalnu deponiju koja ima podršku Evropske investicione banke. Tamo se očekuju radovi na proširenju Deponije i početak izgradnje kompostane. Vasić ističe da će se raditi i na energetskoj nezavisnosti svih gradskih institucija koje će graditi solarne elektrane. Sportska hala “Kej” i Vrtić “Lane”, kao veliki potrošači struje, dobiće solarne panele za sanitarnu toplu vodu.

Govoreći o merama štednje Vasić je istakao značaj obnove javne rasvete u gradu. Da ona nije promenjena grad bi sada preko 70 miliona dinara više davao novca iz budžeta za utrošak električne energije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker