Gradska hronika

Ekološka radionica na Staroj planini

Povodom Svetskog dana šuma, u utorak 21. marta u Centru za posetioce „Vrelo” u srcu Stare planine, JP „Srbijašume“ – Šumsko gazdinstvo „Pirot“ organizovalo je ekološku radionicu za učenike pirotskih Osnovnih škola „Osmi septembar”, „Vuk Karadžić” i „Sveti Sava”. 


Tom prilikom direktor Šumskog gazdinstva „Pirot“, Predrag Ivanović, i upravnik Parka prirode Stara palnina, Igor Petrović, deci su govorili o o značaju šuma za kvalitet života građana, kao i ulozi šuma u zaštiti životne sredine, ali i donirali sadnice i dalu uputstva o tome kako posaditi i negovati drvo. Ovaj svečani dan uveličao je i nastup Hora učenika OŠ „Osmi septembar”.


– Ujedinjene nacije su 1971. godine proglasile Svetski dan šuma sa ciljem da se skrene pažnje i podigne svest ljudi o značaju i ulozi šuma za čoveka i našu planetu uopste. Za taj dan nimalo slučajno izabran je prvi dan proleća, kada vegetacija počinje da se budi. Šuma je velika i složena zajednica, objedinjava i živi i neživi prioridu, predstavlja najsloženiji ekosistem na planeti i zauzima jednu trećinu površine kopna. I jedna trećina Srbije je pod šumom – kazao je pored ostalog Ivanović.


Tema Svetskog dana šuma je: šume i energija, u okviru koje se javnosti ukazuje na značaj šuma kao energetskog resursa, na neophodnost očuvanja i zaštitu postojećih šuma, kao i potrebu stalnog povećanja površina pod šumama. 

Poruka svih aktivnosti JP ,,Srbijašume” je podizanje svesti o značaju šuma i povećanje stepena šumovitosti Srbije.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker