Gradska hronika

Edukacija i preventiva stubovi bezbednosti saobraćaja – Tribina namenjena mladima “Upozori, pa pomozi”

U Domu kulture u Pirotu održana je tribina u okviru nacionalne kampanje “UM na DRUM”, namenjene mladima, pod nazivom “Upozori, pa pomozi”. Tribinu su organizovali grad Pirot i Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, u saradnji sa Crvenim krstom Srbije, kojoj su prisustvovali učenici završnih razreda srednjih škola. Jedan od osnovnih ciljeva bio je da se mladim učesnicima u saobraćaju ukaže na značaj adekvatnog delovanja u slučaju da naiđu, ili se zateknu na licu mesta saobraćajne nezgode.

Slobodan Rančić, samostalni stručni savetnik za bezbednost saobraćaja u Gradskoj upravi Pirot, kaže da je ovo samo jedna u nizu edukativnih radionica koje su realizovane tokom godine. Nažalost, mnoge su održane onlajn, ali će se i dalje nastaviti sa edukacijama učesnika u saobraćaju. On smatra da su edukacija i preventivne aktivnosti stubovi u sistemu bezbednosti saobraćaja.

Filip Živković, iz Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije, kaže da je cilj da se mladi prisete znanja koje su stekli prilikom obuka za polaganje vozačkog ispita i kako da reaguju u slučaju saobraćajne nezgode. Pokazalo se da od pravovremene pomoći, u prvih nekoliko minuta nakon nezgode, čak preko 50 posto ljudi preživi saobraćajnu nezgodu. Nadležne institucije permanentno rade na tome da se broj saobraćajnih nezgoda smanji, a to se najbolje postiže preko kampanja i edukativnih tribina, rekao je Živković.

Foto: Aleksa Cakić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker