Srbija

E-Kalkulator, nova usluga Fonda PIO – Proverite radni staž i izračunajte penziju

Građanima je od 25. avgusta dostupna još jedna elektronska usluga Fonda PIO. Reč je o „e-Kalkulatoru”, veb portalu kome se pristupa preko naslovne strane sajta Fonda PIO www.pio.rs. Ovom uslugom Fond  PIO omogućiće korisnicima i osiguranicima da provere sve  što ih interesuje iz oblasti ostvarivanja prava iz PIO, putem svojih mobilnih operatera. Građani će moći da provere podatke o visini svojih primanja, o uplaćenim dorinosima, kao i o prijavama i odjavama sa osiguranja, o godinama staža i o trenutku kada ostvaruje pravo na penziju.

„e-Kalkulator” je platforma  preko koje svaki  korisnik i osiguranik može da proveri sve podatke  o visini svojih primanja, o uplaćenim dorinosima, kao i o prijavama i odjavama sa osiguranja preko računara ili preko mobilnog telefona, odnosno tablet uređaja. Pristup portalu je regulisan je na dva načina: preko kvalifikovanog elektronskog sertifikata, koji izdaje MUP Srbije i za čije korišćenje je potreban čitač lične karte, ili preko elektronskog identiteta građana.

Ukoliko korisnik usluge  želi da pristupi podacima preko mobilnih uređaja (mobilni telefon ili tablet) to može uraditi samo ako je prethodno registrovan kao elektronski građanin preko portala za elektronsku identifikaciju i instaliranjem odgovarajuće aplikacije za mobilne uređaje ConsentID. U ovom slučaju je potrebno da osiguranik preuzme ConsentID aplikaciju, koja je potpuno besplatna, i da u Pošti zatraži eID, koji dobija za svega trideset sekundi, zatim uđe na aplikaciju, identitet potvrdi ukucavanjem svog koda i onda može dalje da postupa platformi „e-Kalkulator” i da proveri podatke koji ga interesuju.

Osiguranik sada može da proveri podatke o visini isplaćenih primanja, kao i o godinama staža, o trenutku kada ostvaruje pravo na penziju, ali i ako ostvaruje pravo na invalidsku penziju, koliki bi bio iznos penzije. Za one ljude koji su u poslednjoj godini svog radnog staža i ostvaruju pravo na penziju, oni će moći, sa velikom dozom tačnosti, da znaju kolika će biti visina primanja koju će ostvariti nakon svog penzionisanja, što je i najčešće pitanje budućih penzionera upućeno Kontakt centru – navodi se na sajtu Fonda PIO.

Najavljeno je  i unapređenje ovog servisa Fonda u narednim mesecima, nakon što se izvrši neophodna migracija podataka, kada će i svi ostali osiguranici, ne samo oni koji su u poslednjoj godini radnog staža, moći da vide koji bi iznos penzije mogli da očekuju na osnovu dosadašnjeg ostvarenog staža i podataka u bazi matične evidencije Fonda, s tim da taj podatak neće imati ovako visok stepen tačnosti.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker