Džulija Fini, ambasadorka Australije i veliki promoter pirotskog ćilima oprostila se od Srbije

Veliki prijatelj Pirota и promoter pirotskog ćilima – Džulija Fini napušta Srbiju zbog isteka mandata. Na emotivnoj svečanosti u Beogradu ambasadorka Fini posebno je istakla odličnu saradnju sa našim gradom u promociji kulturnih vrednosti našeg kraja. 

Na svečanosti koja je danas održana u Skupštini Grada Beograda, a kojoj su prisustvovali   gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, pomoćnica gradonačelnika Milica Golubović, veliki prijatelj našeg grada i promoter pirotskog ćilima, ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini, oprostila se od prijatelja i saradnika jer će napustiti Srbiju s obzirom na istek mandata. Džulija je posebno istakla da će joj mnogo nedostajati Pirot, pirotski ćilim, čiju kolekciju poseduje i nosi sa sobom u Australiju, ali i Stara planina. Džulija Fini dala je ogroman doprinos promociji pirotskog i staparskog ćilima zahvaljujući odličnoj saradnji sa Gradom Pirotom i Etno mrežom koja promoviše ove srpske brendove.

Kako je kazao gradonačelnik Vasić, saradnja Pirota i ambasade Australije pokrenuta je na njenu inicijativu 2014. godine kada je u ambasadorkinoj rezidenciji u Beogradu potpisan sporazum o saradnji Pirota i Sombora, pod pokroviteljstvom ambasade Australije.

-Ambasadorka Džulija Fini je bila veliki promoter srpskog kulturnog nasleđa, posebno pirotskog ćilima i staparskog ćilima, što je rezultiralo i odličnom saradnjom dva grada – Pirota i Sombora. Rezultat te saradnje je i Ćilimarska kolonija koja se tradicionalno održava na Staroj planini, ali i mnoge druge aktivnosti na promociji kulturnog nasleđa. Džulija je uvek imala strpljenja da nam pomogne oko organizacije događaja i da spaja sve nas i podseća da treba da sarađujemo. Mnogo žena je dobilo novu energiju i shvatilo da te stare zanate može da obnovi-kazao je gradonačelnik Vasić.

 

 

Povezani tekstovi:

Pirotski ćilim – najbolje što Srbija ima

Čuvaju ćilim od zaborava

Grad Pirot lider u očuvanju tradicije u Srbiji – veliko priznanje dodeljeno u Somboru

Slike australijskih Aboridžina u Pirotu

Šta povezuje pustinjske umetnike iz Australije i pirotski ćilim?

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar