Sport

Džudo klub Ipon, uz podršku Sportskog centra i Grada Pirota odlično organizovao Prvenstvo centralne Srbije u Pirotu

23 medalje za učenike pirotskih škola na Prvenstvu centralne Srbije u džudou Džudisti osnovne škole „Vuk Karadžić“ treći u ukupnom plasmanu

Učenici pirotskih osnovnih i srednjih škola, članovi džudo kluba „Ipon 010“ osvojili su ukupno 23 medanje na školskom prvenstvu centralne Srbije, koje je održano u Pirotu. Sa dvanaest osvojenih medalja, po 6 srebrnih i bronzanih, školskim prvenstvom dominirali su učenici osnovne škole „Vuk Karadžić“. Učenici osnovne škole „8. septembar“ osvojili su 4 medalje, škole „Dušan Radović“ tri, a škole „Sveti Sava“, jednu. Tri medalje osvojili su srednjoškolci, po jednu učenici Gimnazije, Srednje stručne i Ekonomske. Na školsko prvenstvo Srbije, koje će 25. aprila biti održanu u Beogradu, plasiralo se deset učenika pirotskih škola.

„Zadovoljan sam nastupom i rezultatima naših džudista. Od pedesetak takmičara džudo kluba „Ipon 010“, polovina se okitila medaljama. U mnogim kategorijama bila je izuzetno jaka konkurencija. Drago mi je da su se najmlađi dobro snašli, jer je veoma teško izdržati pritisak u prepunoj sali i pred domaćom publikom. Do kraja meseca očekuju nas još dva međunarodna turnira, školsko prvenstvo Države i Prvenstvo centralne Srbije za juniore. Zato već od danas nastavljamo vredno da treniramo“, rekao je trener Danilo Drašković.


Analizirajući organizaciju Prvenstva Drašković je naglasio: „Bilo je izuzetno teško organizovati ovako masovno takmičenje. Mi smo početnici u ovom poslu, ali se iskreno nadam da smo zadovoljili kriterijume Džudo saveza Srbije i Džudo saveza centralne Srbije i da smo opravdali veliko poverenje koje nam je ukazano. Velika čast za naš mali klub je što su takmičenju prisustvovali prof. dr Milovan Bratić predsednik UO JSS i prof. dr Mirsad Nurkić, predsednik UO JSCS. Nema mnogo klubova ni u Srbiji, a ni u Evropi koji mogu da se pohvale da su u prve dve godine postojanja organizovali dva značajna prvenstva. Uz manje intervencije, hala Kej može da bude domaćin ovakvih turnira. Najveći problem je nedostatak profesionalnih borilišta. Nadam se da ćemo do sledeće godine rešiti bar deo problema, jer će džudo klub „Ipon 010“ konkurisati za dobijanje organizacije prvog međunarodnog turnira. Veliku zahvalnost dugujemo članovima kluba i njihovim roditeljima, sponzorima, gradskoj upravi, Savezu za školski sport i Sportskom centru Pirot.”
Prvenstvo centralne Srbije za učenike osnovnih i srednjih škola organizovali su Džudo klub „Ipon 010“, Savez za školski sport grada Pirota i Džudo savez centralne Srbije. Učestvovalo je oko 650 džudista iz svih gradova Srbije, južno od Save i Dunava, iz 153 osnovne i srednje škole. Bilo je to jedno od najmasovnijih takmičenja koje je ikada održano u hali Kej.


Džudisti su se borili na šest borilišta po standardima Međunarodne džudo federacije. Po pravilima školskog sporta takmičari su bili podeljeni u šest uzrasnih grupa, po dva razreda u svakoj. U prvoj grupi bili su učenici prvog i drugog razreda osnovne, a u šestoj grupi, učenici trećeg i četvrtog razreda srednje škole. Ovo je regionalno prvenstvo, pa je za treću, četvrtu, petu i šestu grupu bilo kvalifikaciono za Republičko školsko prvenstvo. Po četiri najbolja takmičara u ovim grupama, iz svih težinskih kategorija, dobilo je medalje i obezbedilo učešće na Republičkom prvenstvu Srbije, koje će biti održano u Beogradu 25. aprila. Za prve dve grupe, odnosno za učenike od prvog do četvrtog razreda osnvne škole Prvenstvo centralne Srbije je najviši rang takmičenja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker