Babušnica

Džinovskim američkim sekvojama prija klima podno Stolskog kamena

Severnoamerički giganti, sekvoje, vrlo dobro uspevaju u babušničkom planinskom selu Stol, gde su posađene  1978. godine i već sada, najveća od dve sekvoje, ima preko 35 metara u visini i 1.6 metara u prečniku.

Kako je Pirotskim vestima kazao Mile Jocić, hroničar babušničkog kraja i autor dragocenog izdanja – monografije o selu Stol, sadnice sekvoje u Stol je doneo njegov otac Jovan. Jovan je do sadnica došao tako što ih je nakon odlično obavljenog posla na izgradnji vikednice na Avali, za jednog od zaposlenih u Institutu za šumarstvo u Beogradu, dobio na poklon tri sadnice sekvoje i tri sadnice kedra.

sekvoje stol babušnica

-Jednu sadnicu je zadržao za nas, jednu dao stricu, jednu ujaku. Svi su posadili sadnice koje su se odlično primile, ujak je svoju sekvoju posekao nakon 16 godina, dok su ostale dve sekvoje sasvim solidno napredovale pa sada najviša ima preko 35 metara. Kada smo delili imovinu dogovorili smo se da sekvoje moraju da ostanu, nećemo da ih sečemo, jer su u međuvremenu postale svojevrstan zaštitni znak sela Stol, turistička atrakcija i zaista prizor je prelep-kaže Mile za Pirotske vesti.

Jocić inače živi u Nišu, penzioner je, ali vrlo rado koristi svaku priliku da poseti dedovinu, da održava imanje i obiđe sekvoje u Stolu. Trenutno radi na pripremi knjige o lužničkom govoru i nada se da će uskoro to njegovo dragoceno izdanje ugledati svetlost dana. 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker