Politika

Dveri podržavaju stavove radnika Aha Mura Prvi Maj Pirot

Veliku dobit od prodaje Prvog Maja 2012. god, najavljivali su kako funkcioneri lokalne vlasti, tako i resorni ministri u vladi, u kojoj je SNS tada činila većinu. I dok smo ispred Pokreta Dveri obaveštavali javnost o prevari, i obespravljenom statusu 1300 radnika, dotle je lokalna vlast uguravala stranačke kadrove na rukovodećim pozicijama novoformirane firme Prvi Maj – Aha Mura. Međutim, sada se čuje da finansijski direktor Slaviša Svilarov, napušta brod koji tone. A pojedina lica polutajnim, anonimnin i pretećim porukama preko društvenih mreža pokušavaju da ugase svako dalje organizovanje obespravljenih radnika.
Republička valast takođe pere ruke namećući UPPR postupak, čiji su uslovi nejasni, a ishod potpuno neizvestan. I dok se opštinska i republička vlast međusobnu optužuju, radnici već mesecima nemaju nikakva primanja, bez socijalnog su i zdravstvenog osiguranja. Ipak i jedni i drugi su ostavili radnike na cedilu, te potsećamo na njihovu odgovornost, jer su zajedno učestvovali u procesu prodaje, a samu krivicu pojedinaca moraju ispitati nadležni sudovi.
Radnici s pravom traže obaranje UPPR postupka, jer nema ni naznaka o početku i organizovanju proizvodnje, niti bilo kakve garancije da će ovaj postupak uspeti. U suprotnom prihvate li pomenuti postupak, on bi se mogao otegnuti u nedogled, a radnici ostati bez otpremnina, sa potraživanjima, koja će teško i sudski moći da naplate, i podeliti sudbinu drugih radnih kolektiva poput ATP -a, ili Poleta. Zato podržavamo radničke zahteve, kao i svako rešenje koje vodi u pravcu zaštite radnika, i njihovih porodica.
Srpski Pokret Dveri, Povereništvo Pirot

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker