Kultura

Dve izuzetne večeri Međunarodnog folklornog festivala 2021. u Pirotu

Spuštena je zaveza na XVI tradicionalni Međunarodni folklorni festival u Pirotu. Dve večeri zaredom ljubitelji narodnih igara uživali su u nastupima osam folklornih ansambala od kojih su dva inostrana, iz Bugarske i Severne Makedonije. Utisci učesnika, izvođača narodnih kola su izuzetni, svi su se uželeli druženja i nastupa, a isto tako i posetioci koji su u velikom broju svojim prisustvom uveličali Festival i burnim aplauzima nagrađivali izvedene koreografije. 

Direktor Doma kulture Pirot, Miško Ćirić, je izuzetno zadovoljan posetom i velikim brojem raznovrsnih igara koje su izveli učesnici Festivala. Važno je, kaže Ćirić, da se očuva tradicija održavanja Festivala. Prošle godine, zbog korone, napravljena je pauza, a i ovog puta sve je bilo pod znakom pitanja do poslednjeg časa. To je bio i razlog da se pozovu ansambli iz okruženja, ali sve to nije umanjilo kvalitet ove manifestacije.

Umetnički rukovodilac folklornih ansambala Doma kulture u Pirotu, Borivoje Stojanović, takođe, smatra da je veoma važno očuvati tradiciju održavanja Festivala. Kaže da organizacija nije bila jednostavna, ali da je veoma srećan što je publika dala veliku podršku učesnicima. Svi ansambli su dali kvalitetan i prigodan program, bez obzira što je reč o amaterskim društvima, rekao je Stojanović.

Umetnički rukovodilac bugarskog Folklornog ansambla “Pastrina” iz Montane, Prvan Prvanov, i njegov kolega iz Severne Makedonije, Stojko Mitkovski, su više puta predvodili svoje ansamble koji su igrali pred srpskom publikom i sa velikom radošću učestvuju  na ovom i drugim festivalima u Srbiji. Inače, oba ansambla, i bugarski i makedonski, imaju dugu tradiciju i nastupali su širom sveta.

Tradicionalni Međunarodni folklorni festival u Pirotu završen je fantastičnim vatrometom, a već sutra, ponedeljak 9. avgust, na istoj sceni od 20 časova nastupiće pirotski duvački orkestar Saše Pavlovića za kojeg će to biti glavna proba pred nastup u Guči.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker