Kultura

Dva značajna jubileja pirotskog glumišta obeležena premijerom predstave “Nema dade, nema bate”

Premijerom predstave na lokalnom dijalektu “Nema dade, nema bate” obeležena su dva jubileja za ponos pirotskog teatra – 75 godina od osnivanja i 130 godina glumačkog života u našem gradu.

-Potrudili smo se da premijerom obeležimo dva jubileja, ponosni smo na sve to, veoma srećni i zadovoljni i nadamo se da ćemo još dugo uveseljavati pirotsku publiku. Mislim da je veoma značajno raditi predstave na dijalektu. Piroćanci vole svoj jezik i mi se trudimo da kroz predstave predstavimo pirotski govor i na gostovanjima širom zemlje-kazao je Zoran Živković Žuća, glumac pirotskog teatra.

Reditelj predstave Slobodan Aleksić kazao je da njegov zadatak nije bio pretežak, s obzirom da se svi međusobno dobro znaju.

-Reakcije publike su bile dobro i to je najvažnije. Zadatke koje sam postavio pred glumce oni su ispunili. Mislim da smo uradili dobar posao i mislim da će to publika da gleda. Žao mi je što nije bilo autora Srbe Minkovića među nama, ja sam njegove tri-četiri predstave uradio-kazao je Aleksić.

Glumica Danijela Ivanović kazala je da raditi predstave na dijalektu uvek predstavlja izazov, ali i veliku satisfakciju za glumce, naročito zbog činjenice da publika u Pirotu zaista voli da gleda predstave na lokalnom govoru.

Po završetku predstave dodeljene su zahvalnice medijima i zaposlenima u pozorištu, glumcima a posebna priznanja – povelje, dodeljene su proslavljenom reditelju Vladi Laziću, gradonačelniku Pirota mr Vladanu Vasiću i posthumno – Srbislavu Minkoviću. Priznanje je dodeljeno i Pirotskim vestima za praćenje rada pirotskog teatra.

Gradonačelnik Vasić u svom obraćanju kazao je da će grad uvek podržavati rad pirotskog Narodnog pozorišta, koje je pokazalo da predstavlja jedno od boljih pozorišta u zemlji, iako je reč o malom ansamblu sa skromnim uslovima za rad.

Vladimir Lazić: Pirotski teatar je fenomen svoje vrste

autor fotografija Andrej Jovanović/Narodno pozorište Pirot

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker