Lokalna samouprava

Umetnik iz Berlina Dušan Rodić: Pirot je grad koji ima identitet

Umetnik iz Berlina Dušan Rodić boravio je juče i danas u poseti Pirotu kako bi se odabrala lokacija za postavljanje njegove umetničke instalacije – takozvanog “Solarnog ćilima”. Reč je o umetničkoj instalaciji napravljenoj od solarnih panela ukrašenoj šarama pirotskog ćilima. Rodiću su inspiracija bile upravo šare pirotskog ćilima, zbog čega je i želeo da svoj rad pokloni Pirotu. On je danas obišao Ćilimarsku zadrugu “Damsko srce” gde se prave vrhunski pirotski ćilimovi, razgovarao sa gradonačelnikom Pirota mr Vladanom Vasićem, a obišao je i Galeriju “Čedomir Krstić” i Muzej Ponišavlja gde se upoznao sa istorijom našeg grada. Rodić je Pirotskim vestima kazao da je oduševljen onim što je video u Pirotu, posebno činjenicom da je Pirot mali i lep grad – grad koji ima jak vizuelni identitet oličen pre svega u šarama pirotskog ćilima. 

Rodić kaže da ga umetnička intuicija dovela u Pirot, iako nije poreklom iz Pirota niti ima bio kakve veze sa našim gradom.

-Jednostavno, u tom delu video sam šare pirotskog ćilima, stupio u kontakt sa prijateljom koji je poreklom odavde, istoričarem Srđanom Cvetkovićem, koji me dalje povezao sa ljudima iz Pirota i tako je došlo do te ideje čija realizacija je u toku. Našli smo i odličnu lokaciju iznad stepeništa na crvenom trgu, u oknu koje je idealno za tako nešto. Crveni trg je savršeno mesto za taj rad. Inače, oduševilo me dosta toga u Pirotu, počeg od grba grada, grad je uređen i lep i ima izuzetan vizuelni identitet zahvaljujući šarama pirotskog ćilima. Biće mi velika čast da moje delo krasi Pirot kako to čini “Jabučilo”, autora Zorana Mojsilova, kao i skulpture na Belom trgu istaknutih svetskih umetnika-kazao je Rodić. Nakon završetka carinske procedure, Rodićevo delo “Solarni ćilim” trebalo bi narednih meseci da bude transportovano u Pirot.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je da mu je drago da svi koji dođu u Pirot, naročito oni koji su ranije bili u Pirotu pa dolaze ponovo nakon duže vremena, primećuju da se grad dosta promenio nabolje.

-Grad se dosta promenio nabolje o čemu svedoče i novinari i predstavljanje u javnosti i u Srbiji i van zemlje. Časopis “Air Srbije” ima na naslovnoj strani oktobarskog broja pirotski ćilim i reportažu na nekoliko strana o pirotskom ćilimu. Petnaestak godina naporno se i kontinuirano radilo na tome da Pirot napreduje, tome su doprineli i lokalna samouprava i  privreda i država i razne institucije, da se u Pirotu dešavaju dobre stvari-kazao je gradonačelnik Vasić.

Oktobarski broj časopisa pogledajte [tps_footer]OVDE[/tps_footer]http://elevate.airserbia.com/Elevate_okt2018/86/.

http://elevate.airserbia.com/Elevate_okt2018/86/

 

https://www.pirotskevesti.rs/kultura/umetnik-iz-berlina-svoj-rad-inspirisan-sarama-pirotskog-cilima-poklanja-pirotu/

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker