Lokalna samouprava

Đubek, belmuž, vrhunski pirotski sirevi i kačkavalji, prvoklasna vina – Šesti Festival sira i kačkavalja održan u Pirotu

Danas je u dvorištu Istorijskog arhiva u Pirotu održan šesti po redu Festival sira i kačkavalja u organizaciji Turističke organizacije Pirot a pod pokroviteljstvom Grada Pirota. Festival je otvorio gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić konstatacijom da je Pirot postao važna gastronomska tačka na turističkoj mapi Srbije, o čemu svedoče i brojni festivali poput Festivala kačkavalja, ali i Festivala pirotske peglane kobasice koji se održava januara.

-Gastronomije nema bez dobrih proizvoda, a mi ih imamo. Imamo pirotski kačkavalj, pirotsku peglanu kobasicu i pirotski ćilim, koji doduše nike gastronomski brend, ali ako svemu tome prirodamo i Staru planinu i druge lepote koje imamo, mislim da imamo dosta razloga se ponosimo i da privlačimo sve više turista. Pre desetak godina smo imali 4.000 registrovanih noćenja godišnje, a ovu godinu završavamo sa preko 60.000 registrovanih noćenja. Veliki broj ljudi se profesionalno bavi turizmom, tako da su ove manifestacije važne za Pirot-kazao je Vasić i dodao da osim Festivala kačkavalja, Pirot veoma uspešno organizuje i Festival pirotske peglane kobasice koga svake godine poseti najmanje 10.000 ljudi.
Vlasnik farbike koja se bavi proizvodnjom prehrambenih proizvoda iz Makedonije, Đevđelije, Tome Kičukov, kazao je za PV da je Pirot još u staroj Jugoslaviji držao primat kada je reč o kvalitetu mlečnih prerađevina, posebno sireva i kačkavalja.
-Mi smo firma koja radi od 1989. godine, osnovna delatnost nam je proizvodanja ajvara i sličnih proizvoda, ali pre nekoliko godina smo kupili 1500 ovaca i počeli da pravimo svoj sir. Mi znamo da na prostorima bivše Jugoslavije najpoznatiji i najbolji sir je pirotski beli sir i zato smo došli ovde da degustiramo da vidimo da li smo na pravom putu ili nismo na pravom putu. Drugi put smo ovde i zaista je Festival odlično organizovan i mi ne planiramo da ga propuštamo-kaže Kičukov.
Među izlagačima na ovogodišnjem, šestom po redu Festivalu sira i kačkavalja, bio je i Manastir Sukovo, koji je čuven po svojim vrhunskim prerađevinama od mleka koji se prave u manastirskoj mlekari. Sabrat u Manastiru Sukovo Nenad kaže da je asortiman proizvoda ogroman.
-Krenuli smo prvo sa manjim asortimanom, obični sirevi i kačkavalji, ali je vremenom bila potražnja za sirevima i kačkavaljima sa različitim začinima, imamo dimljene, topljene kačkavalje, sireva sa začinima, borovnicom, malinom, zaista ima svega-kaže sabrat Nenad.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker