Politika

DS protiv smanjenja plata i penzija

Demokratska stranka će u sredu, 12. novembra u 12 sati na trgu u centru Pirota organizovati akciju prikupljanja potpisa za Peticiju za ukidanje Zakona o smanjenju plata i penzija.

Smanjenje plata i penzija proizvodi štetu za lični standard i kućni budžet građana, a ne proizvodi korist za bolje stanje u budžetu. Nepotrebni rashodi u budžetu nisu plate i penzije, nego loše poslovanje javnih preduzeća, stranačko zapošljavanje, velike subvencije javnom sektoru i odsustvo reforme PIO i RZZO. To su reforme koje treba da stvore uštede i obezbede sigurnost isplate penzija. Deset meseci je na snazi bio solidarni porez kojim je od zarada naših građana oduzimano 10 milijardi dinara. Istovremeno, Vlada je povećala svoje rashode za 9 milijardi dinara, a prihodi su smanjeni za 3 milijarde dinara. Osim toga, ovim merama takozvane štednje, sve plate veće od 130.000 dinara će se povećati. Povećaće se plate direktora svih javnih preduzeća, a plata Jorgovanke Tabaković biće veća čak za 40.000 dinara. Što se tiče smanjenja penzija, Demokratska stranka smatra da je to stečena imovina penzionera, kojima se ceo radni vek odvajalo od plate i uplaćivalo da bi imali ta sredstva kada odu u penziju.

Ne pristajemo da se mere štednje odnose samo na građane, dok Vlada sve više troši, i zato zahtevamo stavljanje van snage Zakona o privremenom uređivanju isplate penzija i Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno, stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava.

Na skupu prisutnima će se obratiti, pored predstavnika Opštinske organizacije Demokratske stranke Pirot, i Radoslav Milojičić Kena, zamenik predsednika Izvršnog odbora Demokratske stranke.
Informativna služba
Demokratske stranke Pirot

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker