Lokalna samouprava

Državni sekretar, Stevan Gligorin, prilikom boravka u Pirotu, obišao romsko naselje “Rasadnik” i pozvao Rome da se u što većem broju vakcinišu

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja, i u saradnji sa lokalnim samoupravama, uz podršku donatora: Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), Fondacija za otvoreno društvo, SKGO i UNHCR Srbija sprovodi akciju u 29 opština i gradova širom Srbije, sa ciljem da se pomogne građanima iz podstandardnih romskih naselja da uz vakcinaciju i minimum standarda za poštovanje preventivnih mera koje preporučuju lekari steknu imunitet i time sačuvaju svoje zdravlje i zdravlje države. Tim povodom danas je u Pirotu boravio državni sekretar u Ministarstvu za državnu i lokalnu samoupravu, Stevan Gligorin.

Državni sekretar, Stevan Gligorin, najpre se sastao sa gradonačelnikom Pirota, Vladanom Vasićem, i njegovim saradnicima, a zatim je u pratnji pomoćnika gradonačelnika Pirota, Miloša Colića i članovima Tima za imunizaciju, Bojanom Ranđelovićem i dr Milenom Dimitrijević, obišao romsko naselje “Rasadnik” u kojem se nalazi štand za imunizaciju Roma. Tom prilikom Romima su podeljeni higijenski porodični paketi.

“Čuvanjem zdravlja Roma čuvamo zdravlje Srbije. Drago mi je da sam danas ovde u neselju “Rasadnik” i da imamo priliku da kao Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pružimo podršku i mogućnost narodu da se prijavi za imunizaciju, ali isto tako i da pomognemo stanovnicima kojima je potrebna dodatna podrška da steknu imunitet i izbore se sa kovidom- 19. Naše Ministarstvo još od februara prepoznaje ovu temu kao prioritet i kroz razne akcije na terenu koje sprovodimo pokušavamo da damo doprinos u ukupnoj borbi Srbije protiv virusa”- rekao je Gligorin.

Gligorin je dodao da u 179 podstandardnih naselja, u 29 gradova i opština, realizuje se akcija promocije imunizacije kroz prijavu na portal e-Uprava, ali i kroz direktnu imunizaciju pomaže se ljudima da sačuvaju zdravlje. Imunizacija je najbolji način da se pobedi u borbi sa covidom, zaključio je Gligorin

 

Zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, izrazio je zadovoljstvo što je dans u Pirotu državni sekretar MDULS – a, gopodin Gligorin, i što je u naselju Rasadnik veliki odziv Roma na imunizaciju.

“Ova akcija zapravo predstavlja činjenicu da Srbija razmišlja o svim svojim građanima i da je pristup zdravstvenoj brizi svima jednako dostupan. Ja se zaista nadam da ćemo mi, prešli smo 50 posto imunizacije punoletnih građana Pirota, da dočekamo jesen što spremniji i nadam se da ćemo se okrenuti normalnom životu. Zahvaljujem se svima koji su pomogli ovu akciju i pozivam ostale odgovorne kompanije da se priključe i da podrže ovakve akcije”- rekao je, pored ostalog, Colić.

Radmila Nešić, koordinatorka za romska pitanja kaže da je akcija koju sprovodi resorno ministarstvo i grad Pirot omogućila Romima da se prijave za imunizaciju i zahvalila je na dodeli porodičnih higijenskih paketa. Pre dva dana ovde su se ljudi revakcinisali i nada se da je odgovoreno potrebi zajednice da se prijave za vakcinaciju. Danas se i ona prijavila za vakcinaciju i pozvala je Rome koji to nisu učinili da slede njen primer, jer samo kolektivni imunitet može dovesti do toga da se izađe iz pandemije, rekla je Nešićeva.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker