Salon knjiga i grafika

Druženje pirotskih osnovaca sa popularnim piscem Dejanom Aleksićem

Druženje pirotskih osnovaca sa  piscem Dejanom Aleksićem obeležilo je četvrti dan Salona knjige i grafike. Na šaljiv i prijemčiv način, pisac je predstavio najmlađoj čitalačkoj publici deo svojih ostvarenja a od njih je, kako kaže, dobio impute za dalji rad.  Aleksić kaže da su deca  veoma zahtevna publika i da se uvek  trudi  da bude zanimljiv a ne dosadana  pisac. Tako i današnje druženje nije bilo predavanje već razmena iskustava, saznanja i mišljenja na obostranu korist.

Pisac, Dejan Aleksić, ističe da u interaktivnom kontaktu sa decom  očekuje da i sam nešto nauči i sa takvim raspoloženjem dolazi na književne programe. Za ovog popularnog pisca za decu i odrasle Pirot je jedan od omiljenih gradova gde  rado dolazi kao gost Narodne biblioteke i Salona knjige i grafike.

Govoreći o značaju čitanja i uticaju knjiga na najmlađe članove društva, pisac kaže da je očigledno da knjiga gubi mesto koje joj pripada i da je to mesto u svakodnevnoj stavrnosti deteta  ugroženo. „To je sistemski problem kojim bi trebalo da se bavi čitavo društvo, da se stvori podsticajni ambijent da se knjiga vrati u ruke dece na pravi način. Sa druge strane moramo biti svesni činjenice da je duh epohe u kojoj živimo, digitalne epohe brzih informacija i površnih sadržaja prvenstveno zabavnih, nešto što u startu ima bolju poziciju od knjige iz perspektive deteta. Knjiga mora da bude ujedno i igračka i predmet za zabavu, predmet koji podstiče radoznalost,  dečju imaginaciju i da parira novim medijima“ – kaže, pisac, Dejan Aleksić.

Aleksić ističe da je jedan od njegovih poetičkih zadataka da da knjigu učini dopadljivijom deci. Zato su, prema njegovim rečima, veoma važni ovakavi susreti sa decom kako bi ispitao njihove želje i kakva su njihova očekivanja od pisca i knjige. Vrlo je važan i uticaj porodice u kojoj se od rane faze dečjeg razvoja stimuliše sklonost ka knjizi i čitanju.

„Naša književnost za decu je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka imala svoj zlatni vek kada su svoje najbolje knjige dali Duško Radović, Dragan Lukić, Ljubivoje Ršumović, Vladimir Andrić i drugi autori koji su postavili visoke  književno – estetske domete u književnosti za decu“ – kaže Aleksić.  Pomenuti književnici bili su i njegov orjentir kada je bio mladi čitalac a kasnije  se i kao stvaralac oslanjao na ta iskustva i te domete. „Ako ne mogu da dosegnem taj horizont književnog zenita ove vrste najbolje bi bilo da i ne pišem. Nažalost, mi imamo hiperprodukciju svega pa i hiperprodukciju knjiga za decu, gotovo svako se oseća pozvanim da se ovim poslom bavi , gubeći  iz vida odgovornost koju ima. Mi moramo biti svesni da kao stvaraoci književnosti za decu kreiramo i književno estetski ukus mladih čitalaca. Ukoliko se oni vaspitavaju i obrazuju i intelektualno i kreativno na dobrim književnim predlošcima sva je prilika da će kao odrasle osobe biti kvalitetni čitaoci“ – kaže, pisac, Dejan Aleksić.

Aleksić objašnjava da je kvalitetan čitalac je onaj koga knjiga podstiče na kreativno mišljenje  i na kritičku svest. Knjiga je jedan od najboljih instrumenata za razvoj kritičko – analitičke svesti. U današnje vreme, kada smo zatrpani informacijama iz sumnjivih izvora, sumnjivog porekla veoma je važno da u izobilju onoga što nam se nudi kao informacija pronađemo pravu i da budemo u stanju da sami služeći se svojom glavom sklopimo sliku o nekom problemu, – poručuje pisac, Dejan Aleksić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker