Kultura

Druženje osnovaca sa književnikom Dejanom Aleksićem

Poznati književnik, Dejan Aleksić, družio se danas sa đacima OŠ ”8. Septembar” povodom uspešnog okončanja, trinaeste po redu, manifestacije „Čitalačka značka“, održane tokom juna. Aleksić je dvostruki dobitnik nagrada “Politikin zabavnik” i “Neven”, kao i značajnih priznanja za književno stvaralaštvo za decu kao što su Nagrada Zmajevih dečjih igara, “Zlatno Gašino pero”, nagrada Radio Beograda, nagrada Sajma knjiga u Beogradu, “Rade Obrenović”, “Plavi čuperak”, “Dušan Radović” kao i međunarodna nagrada “Mali princ”.

O svom stvaralaštvu i brojnim knjigama namenjenim najmlađima, od kojih su neke zastupljene i u školskoj lektiri, Dejan Aleksić je na svoj, zanimljiv i neposredan način razgovarao sa decom. Moderator druženja sa Dejanom Aleksićem bila je Elizabeta Georgiev, književnica i bibliotekar.

Aleksić kaže da  ovakvi susreti za njega  predstavljaju razmenu iskustava  i da sa takvih druženja uvek odlazi bogatiji. “Ja kao pisac novije generacije volim ove neposredne suusrete sa decom jer očekujem da takvi susreti budu razmena dobara. Ja nisam od onih pisaca  koji stanu pred decu i saopštavaju neke sadržaje očekujući da deca to prihvate.  Njima je dovoljno što su u školi primorani da usvajaju sadržaje koje im nastavnik saopštava a ja više volim da to bude razmena  i da sa programa odem obogaćen i uvek tako bude”, kaže poznati pisac.

Direktorka Narodne biblioteke Pirot, Nadica Kostić  istakla je značaj ovakvih druženja i najavila  slične sadržaja do kraja godine. “ Smatrali smo da smo ostali dužni deci učesnicima “Čitalačke značke” i rešili smo da Dejan Aleksić bude gost Biblioteke jer je on  osvojio gotovo sve moguće nagrade za dečju književnost i već se, u raznim prilikama kada je gostovao u Pirotu, pokazao  kao izuzetan animator. Planiramo da do kraja godine dovedemo još nekog pisca za decu i ja bih rekla da oskudevamo u sadržajima tog tipa, druženja sa dečjim piscima  nikada nije dovoljno . Deca lepo reaguju  to je odlična prilika da ih podsetimo da krenu da čitaju , nije samo nagrada druženje sa piscem već I ta mogućnost da utiču na izbor literature za čitanje” – kaže direktorka Biblioteke.

Pisac Dejan Aleksić napominje da nije došao sa unapred pripremljenim scenariom i da je spontanost ono što krasi ovakva druženja. “Ja sam kao pisac zastupljen u svim žanrovima tako da na programima najčešće  čitam stihove ali govorimo malo i o pozorištu, pročitamo neku kratku prozu, radimo malo sa narodnim umotvorinama, imamo jedan poseban segment koji na neki način predstavlja naše usmeno književno blago tako da nemam čvrst scenario nikada, on zavisi od toga kakav je ambijent od atmosfere i koliko deci odgovara ono što ja radim.

I  deca su bila zainteresovana da upoznaju pisca i da od njega čuju ono što ih zanima o njegovom stvaralaštvu . Učenik, Petar Đorđević kaže da redovno čita i da mu je zabavno dok se priprema za “Čitalačku značku”. Zanimalo ga je zašto je Dejan Aleksić  počeo da piše za decu a pisac  kaže da nema pravi odgovor na to pitanje. “To je zapravo misterijaiI za mene . Meni je književnost za decu način da vodim dubok unutrašnji dijalog sa onim detetom koje sam ja nekada bio . Na taj način i pišem. Pišem knjige kakve bih voleo da sam mogao da čitam kao dete, mislim da je to najiskrenije što jedan pisac može” – kaže Aleksić.

S obzirom da se ostvaruje u više književnih žanrova pisac ističe da mu prija  takva dinamika i prelazak sa jednog žanra na drugi. On kaže da uvek ima  nekoliko  otvorenih rukopisa na kojima radi. Kao dela na koja je ponosan izdvaja knjigu pesama  “Pustolovina jednog zrna kafe”  knjiga koja ga je afirmisala  i roman “Cipela na kraju sveta” koji se nalazi u obaveznoj lektiri za sedmi razred.  “Izazovnije je pisati za decu jer kada pišem za decu ja imama predstavu o potencijalnim čitaocima dok stvaram . Kada pišem za odrasle ne, onda računam na neko  hipotetički drugo lice koje može da postoji , ne rukovodim se očekivanjima čitalačke publike koja je odrasla.  Kod dece sam obazriv, vodim računa i jako mi je važno kako oni reaguju na određene stvari koje ja pišem”- poručuje pisac Dejan Aleksić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker