Lokalna samouprava

Društvene mreže – Korisna razmena informacija, komentara… ili mesto za blaćenje svega i svačega

Društvene mreže predstavljaju svojevrstan fenomen savremenog doba koji je iz korena, pored mnogo drugih stvari, promenio, pre svega, način komuniciranja. Prema teoriji društvene mreže čine grupe ljudi koje povezuju određena interesovanja i sličnosti – kultura, ekonomija, religija, sport i tako dalje.  Osim toga, društvena mreža je društvena struktura koja je određena društvenim interakcijama između pojedinaca, grupa, organizacija ili zajednice. Svedoci smo koliko internet i mogućnost povezivanja, umrežavanja, unapređuje kvalitet života, u bilo kojoj sferi, ali isto tako pokazuje i neke loše strane, koje su, takođe, dobro poznate.

Komentarišući aktivnosti na društvenim mrežama, navodeći i njihov značaj u vanrednim okolnostima, gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, ukazuje, između ostalog, na onu negativnu stranu, odnosa pojedinaca i, apriori, ispoljavanja negativizma prema svim događajima i radnjama.

“Internet je promenio svet na nivou nove tehnološke revolucije i koliko je doneo dobrog toliko je doneo lošeg, pogotovo kada su društvene mreže u pitanju i što se tiče broja sati koje deca i mladi provode na društvenim mrežama potpuno uzaludno i što su formirali neki novi stil života, da je važno biti na društvenoj mreži, pokazati se, gde si bio, sa kim si bio i stičemo neku lažnu sliku o ljudima i njihovim životima. Sa druge strane, mislim da su društvene mreže oglasna tabla za ljude koji su nezadovoljni i koji stalno traže manu. To je postalo neka oglasna tabla, kako su svi nesposobni, loši, svima se nalazi mana, u vanrednim situacijama se šire panika i dezinformacije. Lično se gnušam i izbegavam društvene mreže i mislim da mi je mnogo mirniji život. Ljude koji koriste duštvene mreže molim da nešto pohvale, afirmišu, molim naročito da koriste zvanične informacije novinskih kuća, ne mora sa gradskog sajta, jer novinarstvo je i dalje odgovorno i za pravovremeno i istinito informisanje. Neko bez ikakve provere nešto kaže i onda po onom sistemu čuo sam, mnogo toga se krije, šire se dezinformacije i prave se štete i gradskoj upravi, industriji, fizičkim licima, a te štete su nekad nenadoknadive” – rekao je Vasić.

Prema zvaničnim podacima, dostupnim javnosti, na internetu je skoro 5 milijardi ljudi. Od tog broja više od trećine je na društvenim mrežama.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker