Gradska hronika

Drastično povećan broj šakala na području LU “Ponišavlje” – Otvoren lov na predatore i lov na srndaća

Po kalendaru lova u toku je lov na srndaća koji je otvoren do kraja septembra kao i na predotare, osim vuka. U cilju zaštite useva čekom se lovi divlji vepar i nazime kako bi se sprečile štete koje ove životinje čine usevima. Od otvaranja lovne sezone članovi lovačkog udruženja “Ponišavlje” odstrelili su 37 srndaća  i 14 divljih veprova.

Prema rečima Zorana Aleksića, predsednika LU “Ponišavlje”, drastično je povećan broj šakala kako na području Lovačkog udruženja “Ponišavlje” tako i u celoj Srbiji pa je neophodno povećanje izlovljavanja ovih predatora  kako bi se njihova populacija dovela do normalanog broja.  “Ogroman je  priliv šakala koji prave veliku štetu u lovištu. Pored šakala na ovim terenima prisutna je lisica i vuk. Za odstrel predatora  predviđene su nagrade za lovce kako bi ih motivisali da odstreljuju tu populaciju i  da se njihov broj drži pod kontrolom. Odstreljeni predatori se evidentiraju a lovcima koji ih odstrele umanjuje se članarina za narednu godinu” – kaže Aleksić.

Predsednik Lovačkog udruženja ističe da je brojnost članstva  stabilna i da udruženje konstantno ima između 700 i 800 lovaca među kojima je sve  više mladih. Udruženje se finansira od članarina pa je brojnost veoma važna za stabilno poslovanje udruženja. Aleksić objašnjava da lov nije samo odstrel divljih životinja već su to aktivnosti usmerene na očuvanje životne sredine, zaštiti divljači, očuvanju određenih populacija i održavanju optimalnih uslova u staništu  kao i optimalnog broja divljači na određenom području.

Drugi izvor fiansiranja je lovni turizam za koji Pirot ima dobar potencijal. “Imamo ugovor sa srpsko – italijanskom lovno – turističkom organizacijom koja se bavi obukom pasa na terenima lovišta u Pirotu za lov na jarebicu. Obuka se vrši u proleće i tokom jeseni na terenima koji su za to  predviđeni. Lovačko udrtuženje na taj način ostvaruje prihode od lovnog turizma” – kaže  Zoran Aleksić, predsednik LU “Ponišavlje”.

Na nedavno održanoj redovnoj godišnjoj  Skupštini LU “Ponišavlja” usvojeni je izveštaji o poslovanju i finasijski plan kao i odluke relevantne za poslovanje udruženja. Odlukom Skupštine članarina je povećana za 10%.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker