Ostale vesti

Dragoljub Aleksić: Doajeni pirotskog glumišta ostavili neizbrisiv trag

 

Dugogodišnji direktor Narodnog pozorišta Pirot Dragoljub Aleksić iz večeri u veče prati Festival. Na čelu Pozorišta je bio dve decenije i u tom periodu je tri puta organizovao tadašnje Susrete Pozorišta i deset puta takozvani ”Mali Joakim”.

dragoljub aleksic pozorište pirot
– Želeo sam da publika u Pirotu koja zna šta je pozorište, vidi predstave koje su u konkurenciji ‘’Joakima’’ a mi nismo bili domaćini. Pozivao sam ansamble pozorišta da im u Pirotu bude generalna proba, odnosno ”zagrevanje” pred Susrete koji su se održavali u Nišu, Zaječaru, Vranju ili Leskovcu. To je trajalo desetak godina i taj naš ‘’Mali Joakim’’ je isto bio posećen kao kad se u našem gradu održavaju Susreti- kaže Aleksić.
Priseća se prvih Susreta koji su održani 1982. godine kada je pirotsko Pozorište prvi put bilo domaćin ove smotre.
– Do tada smo uvek gostovali.Te godine otvaranjem zgrade u kojoj se sada nalazi Pozorište, dobili pravo da budemo domaćini ove manifestacije. Posle toga smo bili domaćini 1993. i 1999. godine. U vreme najveće inflacije 1993. godine, kada su drugi otkazali, prihvatio sam da budemo domaćini Susreta i tada smo pobedili sa komadom ‘’Neprijatelj naroda’’. Tako smo još jednom, uprkos besparici, razbili staro uvreženo mišljenje o našoj navodnoj škrtosti. Nikada nismo bili škrti. I na ovom Festivalu ima mnogo onih koji se sećaju kada su bili naši dragi gosti- kaže Aleksić.

U razgovoru sa Aleksićem, prisećamo se doajena pirotskog Pozorišta koju su obeležili jedno vreme i dobijali nagrade.
– Tu su na prvom mestu Vidosava Todić, Stojan Mitić, potom Bosiljka Miljević, naš jedini reditelj Živorad Mitrović koji je sa našim ansamblom uradio mnogo dobrih predstava. Njih više nema ali su oni ostavili neizbrisiv trag u našem Pozorištu.Oni su bili stub našeg Pozorišta i okosnica repertoara. Svakako treba pomenuti i Aleksandra Živkovića,Slobodana Aleksića, Dragicu Živković, Petra Antića, Predraga Stanića… Pozorište i dalje živi i to me raduje.Naše Pozorište uspešno radi a poslednjih nekoliko godina beleži zapažene rezultate. Radostan sam zbog toga. Veoma je dobar izbor predstava na ovom Festivalu i sve su veoma kvalitetne. Nisam naravno video sve predstave a naša je negde na sredini- kaže Aleksić.

Aleksić kaže da je imao ideju da se u Pirotu formira Jugoslovenski pozorišni festival.

– Za tu moju ideju nije bilo razumevanja u gradu. To je preuzelo Pozorište iz Užica koje godinama uspešno organizuje Jugoslovenski pozorišni festival ”Bez prevoda”- kaže Aleksić.

Z.Panić

foto Dragan Janković Rota

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker