Lokalna samouprava

Dragocena iskustva iz Hrvatske, posetili Čakovec, Varaždin i postrojenje za daljinsko praćenje kvaliteta podzemnih voda

U cilju realizacije projekta „Primena evropskog zakonodavsta u upravljanju otpadom i vodama u pirotskom okrugu“, i u cilju sagledavanja iskustva i pozitivne prakse monitoringa eventualnog zagađenja podzemnih voda od strane regionalne deponije u Pirotu, a putem instaliranja pijezometara u krugu regionalne sanitarne deponije Pirot, i instaliranja opreme u pijezometrima za kontinulano daljinsko praćenje eventualnog zagađenja podzemnih voda, sistematizovane u skada sistem, direktor JKP „Regionalna deponija Pirot“ i saradnici, su posetili grad Čakovec i grad Varaždin u Republici Hrvatskoj.

Tokom svog boravka primljeni su od strane gradonačelnika Čakovca, Stjepana Kovača, koji je prezentovao njihovo iskustvo u upravljanju otpadom i vodama na teritoriji grada Čakovca.

Gradonačelnik je izjavio da grad ima organizovanu primarnu selekciju komunalnog otpada dugi niz godina kao i da funkcioniše savremena sanitarna deponija, i prema njegovoj izjavi, preko 50% komunalnog otpada se reciklira, tj. ne odlaže na sanitarnu deponiju.

Sanitarna deponija ima savremenu liniju za sekundarnu separaciju, kompostanu i podatak koji je za pažnju jeste cena odlaganja otpada koja iznosi 50 e po toni. Predstavnici JKP „Regionalna deponija Pirot“ su posetili prečišćivač otpadnih voda u Varaždinu gde su se upoznali sa scada sistemom za praćenje rada. Posetili su i firmu V-elin, proizvođača opreme za daljinsko praćenje kvaliteta podzemnih voda.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker