Lokalna samouprava

Dragana Tončić: Ispunili smo planove, pohvaljeni za rad u vanrednim okolnostima, a posebno sam zadovoljna saradnjom sa lokalnim samoupravama

Godina 2020. koja polako prolazi, biće upamćena, verovatno po mnogo čemu, ali, sasvim sigurno, ponajviše po epidemiji koja je zahvatila čitav svet, pa i Srbiju. Pandemija je poremetila mnogo toga, planovi su se, često, u hodu menjali, u zavisnosti od trenutne epidemiološke situacije, i prilagođavali datim uslovima. Ali, ono što je u svoj situaciji dobro jeste da život nije zastao i da je većina ustanova, institucija, privrednih organizacija uspela da svoje osnovne zadatke realizuje. Kada smo, ovih dana, razgovarali sa načelnicom Pirotskog upravnog okruga, Draganom Tončić, čuli smo da je ova institucija odgovorila svim svojim zadacima, a za angažovanje u vreme pandemije bila pohvaljena od strane republičkih tela.

“Najpre želim da kažem da smo usvojene planove blagovremeno i uspešno realizovali. S obzirom na pandemiju svakog dana sam u obavezi da koordinacionoj komisiji, radnom telu, dostavljam izveštaje koji su algoritamski napravljeni sa mestima koja su locirana za pregled, za kontrolu primene naloženih mera zaštite u trgovinskim radnjama, javnom prevozu, taksi službama, ugostiteljskim objektima, pijaci, svuda, dakle, što je podložno kontroli republičke inspekcijske službe. U saradnji sa komunalnim inspekcijama pri lokalnim samoupravama danonoćno se radilo, slali smo izveštaje i moram da kažem da je naš rad pohvaljen od strane radnog tela. Poznato je da su inspektori u deficitu, svaki prirodni odliv se ne nadomeštava odmah novim inspektorom, a zadaci i obaveze su veliki. Imamo obećanja da će se radna mesta postepeno popunjavati. Konkurs za zdravstvenog inspektora je završen, izvrešen je odabir i čeka se potpis ministra za raspoređivanje na radno mesto i inspektor će biti operativan za ceo Pirotski okrug.To bi trebalo da ubrzo bude završeno”-kaže načelnica Tončić i dodaje:

 

-Moram da kažem da imam izvanrednu saradnju sa predstavnicima lokalnih samouprava u Okrugu. Od prvog trenutka saradnja sa svim lokalnim samoupravama je uspostavljena, i ona traje, tako da mislim da ne postoji nikakav problem u našoj komunikaciji da neke eventualne probleme i pitanja ne možemo da rešimo. Na primer, kada je reč o pomoći u medicinskoj opremi imali smo priliku kada je dolazio bugarski ambasador povodom donirane opreme. Bila sam sa njima i koordinirala oko mnogih pitanja, pružanja logistike, obezbeđenja prevoza i moram da kažem da je komunikacija medju nama veoma, veoma dobra. Zatim oko putne infrastrukture, znate da je veći deo posla već urađen. Ali, mi imamo veliki broj putnih pravaca, u Pirotu na primer, koji se međusobno presecaju, a nadležnosti održavanja su poznate. Dobra koordinacija sa Preduzećem za puteve je uvek postojala i nadam se da će ostati jer su uvek izlazili u susret lokalnim samoupravama, bez obzira da li je reč o delu puta gde je prestala njihova ingerencija. Dakle, bio je potreban jedan poziv i urgentne probleme smo rešavali. Sigurna sam da će i preostali putni pravci koji su oštećeni prilikom izgradnje autoputa biti sanirani-navodi Tončićeva.

Po njenim rečima, zbog aktuelne situacije nije bilo skupova i konferencija kao ranije.

-Uglavnom se radilo elektronskim putem. Želim da istaknem video konferenciju, 16. decembra, sa Ministarstvom za evropske integracije gde smo imali pripremni sastanak za “Poziv 2021-2024. IPA program prekogranične saradnje”, a 18. decembra održana je još jedna video konferencija, kroz dve sesije, jer su načelnici okruga samo glasačko telo, a ne učestvuju u odabiru i selekciji programa koji će biti opredeljeni za odredjenu godinu. Imali smo mogućnost da se vidimo i čujemo sa predstavnicima sa bugarske strane koji vode Program Srbija –  Bugarska IPA projekat”- kaže Dragana Tončić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker