Korona virus

Dr Zec: Stiže sve veći broj vakcina, treba u što kraćem roku vakcinisati veći broj ljudi

U poslednje vreme povećava se broj obolelih od korona virusa. Prema rečima epidemiologa, dr Radmile Zec, iz Zavoda za javno zdravlje u Pirotu situacija je trenutno nepovoljna sa tendencijom prelaska u vanrednu. Četvrti talas je razvučen s obzirom da se od početka marta postepeno povećavao broj obolelih. Povećan je i broj hospitalizovanih u Opštoj bolnici u Pirotu, i trenutno iznosi 54 pacijenata. Procenu ne treba davati na dnevnom nivou, jer broj obolelih varira iz dana u dan. Međutim, vakcinacija je jedini način da se bolest savlada, kaže dr Zec.

“Masovna vakcinacija, kao što je to bilo 1972. godine protiv variole vere, treba da se uradi u što kraćem roku, da se vakciniše što više ljudi. Lepo smo krenuli u Pirotskom okrugu 14. januara i vakcinacija bi pokazala veći obuhvat da je vakcina bila svakog trenutka dostupna i da smo imali isti intenzitet uvoza vakcina. Pirot je pokazao izuzetno dobre organizacione sposobnosti. Na nivou grada Pirota je 26 posto ciljne populacije vakcinisano, i čak 37 posto osoba starijih od 75 godina. To jeste daleko ispod onoga na nivou republike, cilj nam je bio da se  preko 50 posto populacije vakciniše. Ulazimo u neki drugi krug vakcinacije, i ove nedelje biće veliki broj doza vakcina. Stiglo je preko 3.000 doza sinofarm vakcine za Pirotski okrug, od toga preko dve i po hiljade za prve doze. Stići će nam i Fajzerova vakcina i biće dostupna u većim količinama”.

Epidemiolog, dr Radmila Zec, smatra da je vrlo važno imati dobru obradu epidemije. Rađene su odgovarajuće studije, a planira se i nacionalna studija o stepenu imuniteta.

“Sve ovo ne bi ništa značilo ako se ne uradi obrada epidemije. Mi smo posle prvog talasa imali seroepidemiološku studiju koju je vodio Medicinski fakultet iz Beograda. Posle te analize, na uzorku od preko hiljadu ljudi u Srbiji, mi smo imali rezultat od 6 posto prokužene populacije. Posle drugog talasa opet smo radili istarživanje, i mi ovde u Pirotu na 40 ispitanika, a na nivou Srbije bio je podatak od 21 posto prokuženosti populacije. Posle trećeg talasa u decembru i ovog četvrtog nemamo još uvek podatak koliko je populacija prokužena. Još uvek nemamo informaciju kada će početi ta retrospektivna studija, ali je izvesno da će se raditi kontrola imuniteta kod građana na određenom uzorku po uzrasnim grupama kako bi se videlo koliki je stečeni imunitet posle preležane bolesti, a koliko posle vakcinacije” – rekla je doktorka Zec.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker