Korona virus

Dr Veselinović, Piroćanac – subspecijalista infektologije u SAD poručuje: Glavni borci protiv virusa smo svi mi, svako od nas ponaosob

Dr Mlađen Veselinović, naš sugrađanin koji je trenutno subspecijalizant infektologije na Juta univerzitetu, u Solt Lejk Sitiju, u video poruci Piroćancima poručio je da smo glavni borci protiv korona virusa, osim vlada širom sveta koje preduzimaju odgovarajuće mere, svi mi ponaosob. Svi mi, poručuje dr Veselinović, moramo da se borimo za naše lično zdravlje, zdravlje porodice, prijatelja, sugrađana, tako što ćemo poštovati i pridržavati se svih zvaničnih uputstava i zvaničnih mera zaštite od ovog virusa, moramo da promenimo svakodnevno ponašanje, poručuje dr Veselinović za Pirotske vesti.

Veselinović je završio Medicinski fakultet u Beogradu, zatim Internu medicinu u Čikagu a trenutno je na subspecijalizaciji infektologije na Univerzitetu u Juti, u Solt Lejk Sitiju.

korona doktor veselinovic
Dr Mlađen Veselinović, foto – lična arhiva

-Ovo mesto sam odabrao zato što mo podseća na moj rodni grad Pirot, okružen planinama. Želeo sam da snimim ovu poruku zbog trenutne situacije u samom gradu i Republici Srbiji. Iz više od 150 zemalja koje se bore sa ovim virusom dolaze brojne informacije, neke su proverene, a neke koje se putem društvenih mreža distribuiraju su glasine koje nekada mogu da dovedu do neželjenih efekata. Zbog toga vas molim da slušate zvanična saopštenja lokalnih i republičkih institucija. Ovo je nevidljivi neprijatelj, koji može da bude svuda oko nas. Sve ono što nas čini ljudskim bićem, nažalost, ovih dana može da nas ugrozi i izloži virusu. Svako rukovanje, svako dugme lifta, rukohvat, kvaka na prodavnici, na kući, kratki razgovor na ulici, svet to može da nas izloži virusu zato što ljudi koji su zaraženi ovim virusom iako nemaju simptome, ili imaju blage simptome, u jednom periodu bolesti mogu da taj virus prenesu. Vlade širom sveta preduzimaju brojne mere, ali glavni borci protiv ove bolesti smo svi mi, svako od nas. Svi mi, poručuje dr Veselinović, moramo da se borimo za naše lično zdravlje, zdravlje porodice, prijatelja, sugrađana, tako što ćemo poštovati i pridržavati se svih zvaničnih uputstava i zvaničnih mera zaštite od ovog virusa, moramo da promenimo svakodnevno ponašanje, poručuje dr Veselinović za Pirotske vesti.

-Prosečno ljudsko biće dodirne svoje lice rukama 20 do 30 puta na sat, iako to ne primetimo, počešamo se, dodirnemo lice, nos. A svaki taj dodir može da bude izvor infekcije. Svaki put kad dodirnemo nešto u svojoj okolini, da li je to sto, stolica, rukohvat, nešto u prodavnici, što je ranije neko namerno ili nenamerno dodirnuo, iskijao se u prodavnici i izložio inventar u prodavnici virusu, ako mi to dodirnemo i posle toga dodirnemo lice, oči, nos,  možemo da se izložimo virusu.  Molim vas da se potrudite da svedete kontakt na minimum. Kina, koja se sa ovim virusom bori više od tri meseca, na početku je molila ljude da ostanu kod kuće. Zatim su uveli restrikcije da samo jedan član porodice može da izađe jedanput dnevno, pa jedanput u dva dana, tri dana, nedelju dana. Situacija je bila sve teža i teža. Da bi izbegli to, moramo da preduzmemo sve što možemo u ovom trenutku. Nemojte da posećujete svoje najdraže jer iako se trenutno osećate zdravim, to može da se promeni, jer ste možda izloženi virusu. Ostanite u kontaktu sa svojim najdražima, ali preko video poziva, telefona, jer što duže vi ostanete zdravi, moći ćete više da pomognete obolelima, starijima, deci, onima koji su najugroženiji-poručuje dr Veselinović.

Zdravstveni sistemi svih zemalja ugroženi zbog velikog broja obolelih u istom trenutku od korona virusa, ali ima svetla na kraju tunela, timovi naučnika širom sveta rade na pronalasku leka

-Ako imate bilo kakav simptom, izbegavajte kontakt sa ljudima, ostanite kod kuće, pozivite zvanični broj kako bi razgovarali sa lekarom koji će vas uputiti kako dalje da postupite. Ima svetla na kraju tunela. Znamo mnogo više o ovom virusu nego što smo uspeli da saznamo o drugim virusima. Za identifikaciju SARS-a nam je trebalo više od šest meseci, a genetski kod COVID19 australijanski naučnici su uspeli da izoluju i identifikuju za manje od dve nedelje što je veliki uspeh. Trenutno se testira veliki broj lekova sa nadom da mogu da se koriste za lečenje ove bolesti. Ipak, budite pažljivi i bez obzira ako čujete neku informaciju da neki lek leči ili prevenira ovu bolesti, ne uzimajte lekove na svoju ruku jer za sada ne postoje podaci koji ukazuju na to-poručio je dr Veselinović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker