Korona virus

Dr Radovan Ilić: Vakcinacija, kao jedini izlaz iz epidemije, u ovom trenutku mora da bude prioritet

Poput ostalih zdravstvenih ustanova u Srbiji i Dom zdravlja u Pirotu radi u posebim okolnostima, pri čemu aktuelna epidemiološka situacija nameće visok nivo pozornosti. Akcenat je i dalje na covid ambulantama gde je dnevna frekvencija pregleda, konkretno u Pirotu, na relativno visokom nivou. U nekim danima tokom nedelje bude pregledano i do 260 pacijenata. Prema rečima direktora pirotskog Doma zdravlja, dr Radovana Ilića, važniji je segment prvih pregleda, među kojima su pacijenti sumnjivi na covid infekciju, ali i oboleli od sezonskih respiratornih infekcija.  

“Glavni problem je oko izdvajanja sumnjivih covid pacijenata koje procesuiramo preko odgovarajućih službi Opšte bolnice, pre svega mislim na laboratoriju i rentgen dijagnostiku. Saradnja je veoma dobra, ali ovakvo stanje remeti rad kapacieteta koje smo odvojili za ove namene, isto tako i kod Bolnice koja je definisala svoje kapacitete i za covid ambulantu i stacionarni deo. Celoj ovoj priči dodajemo i segment iz preventivne medicine, a to je vakcinacija protiv covida, koja se u kontinuitetu obavlja na vakcinalnim punktovima. U zavisnosti od broja prijavljenih građana imamo na dnevnom nivou angažovanje većeg, ili manjeg broja ekipa na samom punktu”.

Posle pauze od nekoliko dana kada nije bilo primovakcinacije ponovo se ušlo u sistem, i na dnevnom nivou se vakciniše između 150 i 200 građana, a uporedo se odvija i vakcinisanje drugom dozom.

“Vakcinacija u ovom trenutku mora da bude prioritet. Vakcinacija će i dovesti do toga da u jednom periodu, posle zaravnjavanja epidemiološke krive, dođe i do opadanja broja obolelih. Naši apeli građanima, iz dana u dan se ponavaljaju, sa jednom prostom porukom da jedino kroz vakcinaciju i primenu ostalih mera – fizička distanca, nošenje respiratornih maski, pranje ruku možemo da izađemo iz ove situacije. Vakcinaciju moramo da shvatimo kao značajan segment koji može kroz opšte povećanje imunog statusa u jednoj sredini da nas dovede i do konačne pobede”- kaže Ilić.

Ilić dodaje da se u otvoreno ušlo u kampanju koja ima krajnji cilj omasovljavanje vakcinacije, s obzirom da je država uspela da obezbedi potreban broj vakcina.

“U Pirotu se daju tri vrste vakcina i one su na raspolaganju našim građanima, a na njima je da se opredele. Napravili smo i dobru saradnju sa mesnim zajednicama tako da su naše terenske ekipe krenule sa vakcinacijom. Završena je vakcinacija u selima Gornjeg Visoka gde je oko 150 ljudi dobilo vakcinu. Ovih dana je rađena vakcinacija u selima prema Temskoj gde je takođe realizovano preko 100 primarnih vakcinacija. U Cerovi se, takođe veliki broj građana prijavio za vakcinaciju. Unazad desetak dana vakcinacija se realizuje u Tigar tajersu. Počela je vakcinacija u E-Miroljo i Tigru a.d. Naš poziv prema privrednim subjektima i lokalnim zajednicama je i dalje otvoren, kao i prema svima ostalima, da se prijave, ako ne preko e-uprave, onda na vakcinalnom punktu gde će im biti u istom trenutku data vakcina, ili će im se zakazati termin”- istakao je dr Ilić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker