Korona virus

Dr Radovan Ilić: Vakcinacija je najbolja zaštita, pa i kada je omikron soj u pitanju

Epidemiološka situacija u Pirotskom okrugu iz dana u dan se pogoršava. U porastu je broj prvih pregleda na covid – 19, raste i broj pacijenata na bolničkom lečenju, a obuhvat vakcinacijom je sve slabiji. Na primer, u dane vikenda samo dva lica su primila prvu dozu vakcine. Dr Radovan Ilić, direktor Doma zdravlja u Pirotu, ponovo je apelovao na nevakcinisane građane da se vakcinišu, jer smatra da je to najbolji način zaštite od zaražavanja.

Dr Ilić je istakao da je medicinska nauka dokazala da svi oni koji su se zarazili omikron sojem virusa, a vakcinisani su, ipak su znatno smanjili rizik od razvoja težeg oblika bolesti.

“Sam omikron, iako većina stručnjaka priča da daje blažu varijantu covid – 19 bolesti, ipak nije u svim populacionim grupama isti. Deca su uvek, kao što je bilo i kod prethodnih varijanti, lakše prolazila kroz samu infekciju, ali se infekcija prenosi i prema rizičnim gupama, to su stariji od 60 godina i posebno u toj kategoriji koji imaju pridružene bolesti. Danas se među obolelima od omikron soja verifikuju pacijenti sa teškim stanjem, bez obzira što je njihov broj manji u odnosu na prethodnu varijantu virusa, postoji određen broj sa jako teškim stanjima” – rekao je Ilić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker