Korona virus

Dr Petrović: Pojačana je aktivnost virusa, imamo veći broj prijema pacijenata

Na covid odeljenju pirotske Bolnice trenutno se nalaze trideset tri pacijenta. Dr Goran Petrović, direktor Bolnice, kaže da je aktivnost virusa znatno povećana. Da li se radi o mutiranim sojevima, ili starom virusu manje je bitno, činjenica je da je u populaciji povećana njegova aktivnost i da je neophodna primena svih mera zaštite kako bi se novi talas epidemije presekao, ili ublažio, kaže dr Petrović. Tokom prošle nedelje došlo je do povećanja broja pregleda. Juče su obavljena pedeset četiri pregleda u Opštoj bolnici Pirot, od toga su četrdeset dva pacijenta iz Pirota.opstå bolnica pirot

“Trenutno na covid odeljenju imamo 33 pacijenta. U poslednjih nekoliko dana veći je prijem bolesnika u odnosu na broj otpusta. Nije bilo slanja u ustanove višeg ranga, i nije bilo pacijenata sa smrtnim ishodom. Od ukupnog broja bolesnika 21 je na kiseoniku, 4 na povećanom protoku kiseonika i jedan je intubiran. Naša Bolnica dobro funkcioniše. Nemamo nikakvih problema u snabdevanju lekovima, opremom i sanitetskim materijalom. Trenutno radimo dodatne aktivnosti u stanici za kiseonik, instalira se isparivač kiseonika. Očekujemo da bude uskoro povezan za šta očekujemo sredstva od republičkog fonda. Ukoliko se fond ne odazove zatražićemo pomoć lokalnih samouprava koje su i do sada pomagale”.

Petrović kaže da je celokupno zdravstveno osoblje maksimalno upošljeno i da se velika pažnja posvećuje i nekovid pacijentima.

“Trenutno funkcionišemo na četiri “fronta”. Najveći broj ljudstva je u zelenoj zoni koja je posvećena nekovid pacijentima. Nastojimo da što više usluga pružimo ljudima kojima je lekarska pomoć neophodna. Dosta trpe hronični bolesnici i bolesnici kod kojih se javljaju nove tegobe. Nalazimo se u vanrednoj epidemiološkoj situaciji koja iziskuje velike napore i požrtvovanje osoblja, ali i porodica naših radnika. Na četvrtom spratu radi ekipa u crvenoj zoni. Treća ekipa je covid prijemno trijažna ambulanta i još jedna ekipa izvršilaca koja radi na vakcinaciji, odnosno revakcinaciji stanovništva”.

Dr Petrović dodaje da se sve aktivnosti u Bolnici odvijaju prema prioritetu i principu hitne medicinske usluge. Prioritet su onkološki pacijenti, akutne povrede i sve ostale akutne stvari. Rade se i druge operacije, ali u smanjenom obimu zbog epidemiološke situacije, kako bi se izbegao veći priliv pacijenata i eventualno širenje zaraze, bez obzira na primenu svih preventivnih mera. Trenutno, 10 medicinskih sestara je pozitivno na covid – 19, dok među lekarima nema inficiranih, niti u izolaciji zbog kontakata.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker