Korona virus

Dr Nemanja Jocić za Pirotske vesti o situaciji sa korona virusom u Nemačkoj. Piroćancima poručuje da maksimalno poštuju mere predostrožnosti

Mladi lekar, naš sugrađanin Nemanja Jocić, koji je trenutno specijalizant traumatološke hirurgije i ortopedije u Nemačkoj, tačnije u Severnoj Bavarskoj, u video poruci Pirotskim vestima opisao je situaciju u Nemačkoj u vezi aktuelne epidemije korona virusa, ali i uputio poruke našim sugrađanima kako da se ponašaju kako bi na najmanju moguću meru smanjili mogućnost da se inficiraju korona virusom.

-U Nemačkoj je do sada zabeleženo oko 117.000 inficiranih ljudi, od čega je oko 2.500 smrtnih slučajeva pa je stopa mortaliteta negde oko dva posto. Prvi slučaj zabeležen je u Minhenu krajem januara, od tada narednih mesec dana bilo je sporadičnih slučajeva, ništa značajno, krajem februara dvadesetak slučajeva, da bi od 1. marta krenuo da raste broj zaraženih, što se povezuje sa odlaskom, to jeste povratkom mase Nemaca sa skijališta u Austriji, pokrajine Tirol, koja je bila jedan od glavnih izvora zaraze u Evropi. Na teritiroji Bavarske 12. marta bilo je 1.000 slučajeva, samo četiri dana kasnije – 5.000 i to je bio povod premijeru Bavarske Markusu Zoderu da 16. marta proglasi vanredno stanje  na teritoriji Bavarske. Dva dana kasnije i na nivou cele Nemačke. Zabranjen je svaki socijalni kontakt, svi javni skupovi, zatvoreni su restorani, kafići, bioskopi, pozorišta, teretane, a jedino ste smeli da izađete van kuće u slučaju hitnih slučajeva, do lekara, apoteke, u kupovinu osnovnih životnih namirnica i naravno na posao uz potvrdu poslodavca. Takođe, jedna od olakšavajućih mera je da je bilo dozvoljeno upražnjavanje fizičkih aktivnosti u prirodi ali ako ste sami ili sa još najviše dve osobe iz istog domaćinstva-kaže Jocić i dodaje da su za kršenje ovih mera predviđene veoma visoke kasne koje idu i do 25.000 evra, međutim, Nemci se pridržavaju svih mera, čak i prijavljuju komšije i ljude koji krše ove mere smatrajući taj čin dobrim za društvenu zajednicu.

Mera socijalne distance savetuje se svuda u svetu

-Svuda u svetu mera socijalne distane preporučuje se svim stanovnicima. Ako već moramo da dođemo u kontakt sa nekom osobom distanca mora da bude 1.5 metra do dva. Druženje, odlazak u prirodu, to je svuda apsolutno zabranjeno pa i kod nas. Želim svim Piroćancima puno zdravlja, da svi poštujemo mere i izbegavanje socijalnih kontakata kako bi što pre i što bezbolnije prebrodili ovu krizu-zaključuje Jocić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker