Korona virus

Dr Ilić: U blagom porastu broj pregleda u Kovid ambulanti, ako je potrebno angažovaćemo još ekipa da bi se omogućio brži pregled pacijenata

Oko Nove godine došlo je do ekspanzije novog soja virusa u Srbiji za koji je dokazano da se lakše širi u populaciji, pa je iz tog razloga u kratkom vremenskom periodu došlo do povećanja broja novozaraženih osoba. U Pirotu je prethodnih dana zabeležen umereniji porast obolelih, ili sumnjivih na covid, u odnosu na pojedine gradove u Srbiji. Prema podacima koje je objavio Zavod za javno zdravlje, od 1. do 8, januara oblelo je 140 lica na nivou Pirotskog okruga, što nije velika brojka smatra, direktor Doma zdravlja u Pirotu, dr Radovan Ilić. Ali, bliži reper i pravu sliku daje broj pacijenata koji gravitira prema Kovid ambulanti, a on je u blagom porastu.

Dr Ilić kaže da sve ovo vreme, od Nove godine do danas, nije bilo posebnih gužvi u Kovid ambulanti, tako da nije bilo potrebno angažovati dodatne lekarske ekipe i menjati radno vreme Kovid ambulante.

“Imali smo umeren broj pacijenata i kretao se oko sto. Juče je u Kovid ambulanti za odrasle bilo oko 120 pacijenata. Jedan pik smo imali između novogodišnjih i božićnih praznika kada je bilo više od 150, iza toga broj pregleda je smanjen. Međutim, kada sam jutros obilazio naše ambulante, ne mogu reći da je bila gužva, ali bilo je dvadesetak pacijenata koji su u 8 sati, sat vremena posle početka rada ambulante čekali na prijem. Današnji dan je karakterističan i po tome što je to prvi radni dan posle praznika i ja za danas očekujem možda i 200 pacijenata na dnevnom nivou. Konsultovao sam koordinatora za covid u Domu zdravlja i dogovorili smo se da u skladu sa prilivom pacijenata, eventualno, korigujemo broj ekipa koje će raditi. Startno je planirano pet ekipa, ali moguće je da današnji dan završimo sa još dve ekipe kako bismo ubrzali frekvenciju pacijenata kroz Kovid ambulantu” – rekao je dr Ilić.

Pozitivnost pacijenata nije toliko izražena, kaže dr Ilić, ali se beleži veći broj prvih pregleda u odnosu na ponovne preglede. To govori o akutnim stanjima, nije reč samo o covidu, već i drugim sezonskim respiratornim infekcijama. Dve trećine od ukupnog broja pregleda su prvi pregledi. Ono što je ohrabrujuće, veći broj pacijenata se, trenutno, ne hospitalizuje. Ali, to ne znači da se treba opustiti i ići u pravcu masovnog prokužavanja, što nikako nije dobro, jer igra brojeva je takva da u većoj masi pozitivnih je i veći broj slučajeva koji zahteva hospitalizaciju, a neki se i loše završavaju, kaže dr Ilić.

Što se tiče vakcinacije brojke su zanemarljive ovih dana, jer je veoma mali broj Piroćanaca koji se odlučuje na vakcinaciju.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker