Lokalna samouprava

Dr Ilić: Povećati stepen imunizacije i veću pažnju posvetiti ne covid pacijentima

Poslednjih nedelja broj pozitivnih pacijanata na COVID – 19 u Srbiji je u znatnom opadanju, a slična je situacija i u Pirotu. Prema izvaštajima Zavoda za javno zdravlje Pirot u pojedinim danima nema ni jednog obolelog od korone. Ono što je karakteristično za Dom zdravlja kaže, dr Radovan Ilić, direktor ove ustanove jeste značajan pad broja sumnjivih pacijenata na covid infekciju.

“Imali smo tokom zimskih i prolećnih meseci cifre koje su prelazile i 200 ukupnih pregleda na dan. Sada je frekvencija pacijenata znatno manja. Radnim danima ukupan broj pregleda u covid ambulanti se kreće od 40 pa do 80. Napominjem, ovde računamo sve pacijente koji imaju neke znake infekcije gornjih disajnih puteva, a tu je sad i sezona polena koja remeti ovu situaciju što se tiče samog poimanja bolesti od strane pacijenta”-kaže Ilić.

Kolektivna imunizacija stanovništva je sasvim sigurno doprinela povoljnijoj epidemijskoj situaciji, kaže dr Ilić, ali neophodno je da se što veći broj ljudi vakciniše da bi stanje bilo sigurnije.

“Naš vakcinalni punkt je do sada dao ukupno 21.600 doza prvih vakcina, ali je priličan broj i onih koji su kompletno vakcinisani, ta cifra je preko 17.000, tako da smo negde blizu 50 posto kolektivnog imuniteta. Treba naglasiti da se imunizacija za sada računa samo kod punoletnih lica. Ovo je zadovoljavajuća situacija, ali prateći i svetske trendove o spuštanju starosne granice za imunizaciju najverovatnije ćemo u narednom periodu morati i ove druge populacione grupe uzimati u obzir kada govorimo o kolektivnom imunitetu. To će biti interesantnije kada krene školska godina, i ukoliko situacija tokom leta bude ovako relaksirana sigurno će škole i fakulteti raditi u ponom obimu. To će biti faktor rizika za nove kontakte i novo raspirivanje infekcije. Ali, treba naglasiti da je sama imunizacija, uz primenu svih ostalih protivepidemijskih mera, upravo, dovela do ovakve bolje situacije”.

fDr Ilić je zahvalio svim građanima, ne kovid pacijentima, koji su imali veliko strpljenje sve ovo vreme jer su shvatili da je u vreme epidemije prioritet broj jedan zaštita od covid infekcije.

“Epidemija je bitno poremetila funkcionisanje Doma zdravlja, posebno u non covid segmentu gde su obični pacijenti bili u drugom redu prioriteta. O tome govore i gužve koje mi trenutno imamo u Pazarskoj ambulanti, kao udarnoj non covid ambulanti. Tu je poremećen i sistem funkcionisanja u Opštoj bolnici koja je često u ulozi naših konsultanata. Uveliko razmišljamo o tome da se, ukoliko se nastavi ovakav trend opadanja sumnjivih covid pacijenata, vraćamo na uobičajeni režim rada i na taj način pružimo veću šansu ostalim pacijentima da mogu da dođu do onih usluga koje su im potrebne. U ovom trenutku maksimalan broj medicinskih ekipa šaljemo prema non covid sistemu, ali ostaje ona rezerva koja će raditi na imunizaciji”- zaključio je Ilić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker