Lokalna samouprava

Dr Dragan Kostić za Blumberg TV: Kompanije u Slobodnoj zoni prave godišnji obrt od skoro milijardu evra

Direktor Slobodne zone Pirot i predsednik Regionalne privredne komore Niš dr Dragan Kostić gostovao je danas u emisiji svetski poznate i cenjene televizijske mreže Blumberg, koja ima svoju ispostavu i u Sofiji. On je u dvadesetominutnom intervjuu govorio o trgovinskoj razmeni dve zemlje, o pogodnostima Slobodne zone Pirot koja privlači sve veći broj investitora iz susedne Bugarske, ali i o ogromnom broju turista koji iz susedne Bugarske posećuje Pirot i Niš. Kompanije koje posluju u okviru Slobodne zone Pirot godišnje naprave obrt od skoro milijardu evra, a vrednost izvoza iz Slobodne zone Pirot je skoro 600 miliona evra, naglasio je Kostić.

Blumberg je veoma bitna globalna tv kuća, koja je u vlasništvu jedne od najvećih svetskih konsultantskih kuća Meril Linč i predstavlja izuzetno cenjenu kuću čije se ekonomske analize izuzetno cenjene i citirane.

Dr Kostić je u razgovoru za Blumberg kazao da je ogromno interesovanje turista iz susedne Bugarske za proslavom Nove godine u Pirotu, svi hoteli i kafane su već bukirani, a svakog vikenda ogroman broj turista posećuje Pirot i Niš.

-Broj turista koji dolaze u Pirot, Niš i Srbiju iz Bugarske je povećan za sto procenata u odnosu na prošlu godinu. Naše dve zemlje imaju odlične odnose, a imamo i mnogo bugarskih investitora u Slobodnoj zoni Pirot. Tu je kompanija “Ireli”, koja gradi fabriku u Pirotu u okviru Slobodne zone Pirot, ali su tu i još dve proizvodne kompanije koje proizvode ambalažu za industriju cigareta i torbe. Slobodna zona Pirot i Grad Pirot investitorima nude poslovanje u režimu Zone oslobođeno od plaćanja poreza, a posebna pogodnost je činjenica da Srbija ima potpisan sporazum o režimu slobodne trgovine sa Rusijom, za sve proizvode koji su proizvedeni u Srbiji. 

Gradi se i Koridor 10, imamo odlične konekcije sa Sofijom. Slobodna zona Pirot postaje veliki logistički čvor koji će biti strateški povezan upravo sa Sofijom. Kompanije u okviru Slobodne zone prave godišnji obrt od skoro milijardu evra, a izvoz iz Slobodne zone Pirot je skoro 600 miliona evra-kazao je Kostić.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker