Kultura

Dr Cvetković: Tema progona, ubistava i bratoubilaštva obeležila je naše trajanje u modernom vremenu

Tema progona, ubistava i uopšte bratoubilaštva obeležila je naše trajanje u modernom vremenu, kazao je večeras na predavanju u Svečanoj sali pirotske Gimnazije dr Srđan Cvetković, istoričar i stručni saradnik Instituta za savremenu istoriju Srbije. 

-Tema predavanja je da na 140 godina od prisajedinjenja Pirotskog okruga Srbiji i na 200 godina od ubistva Karađorđa progovorimo simbolično o jednoj temi koja je jako bitna za naš narod a koja je na neki način obeležila naše trajanje u modernom vremenu. Mi imamo, od ubistva Karađorđa pre 200 godina, kroz dinastičke sukobe, stranačke borbe od kraja 19. veka pa u međuratnom periodu isto tako, pa sve do modernog vremena kada imamo recidive takvog jednog političkog ponašanja koje danas nema statutarne odlike, ali postoje tragovi svega toga. Ideja je da se kroz ova predavanja obuhvati cela ta tema i da se progovori o tako važnom pitanju, i time na neki način, možda postanemo i bolji ljudi-kazao je dr Cvetković.

Nakon predavanja dr Cvetkovića prikazan je i dokumetarni film Cvetkovićeve saradnice Zorice Marinković, a ceo događaj je muzički uobličio član kultne beogradske grupe “Slobodni strugari” Zoran SveJovanović.

Predavanje je održano u organizaciji Udruženja istoričara Pirota, a u okviru Pirotskog kulturnog leta.

 

https://youtu.be/Qyfxz_bryPk

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker