Obrazovanje

Đorđević: Mlekarsku školu i njene obrazovne profile moramo što više približiti učenicima

Mlekarskoj  školi “Dr Obren Pejić” sa Domom učenika u Pirotu u ovoj školskoj odobrena su tri odeljenja, jedno četvorogodišnje obrazovnog profila prehrambeni tehničar , delom u dualnom modelu obrazovanja, delom prema klasičnom i dva odeljenja sa četiri obrazovna profila u trogodišnjem trajanju. To su prerađivač mleka, mesar, pekar i operater. Nažalost, kaže, direktor Škole, Nenad Đorđević ove godine bilo je izuzetno slabo interesovanje učenika za ove obrazovne profile što se nije očekivalo.

mlekarska skola pirot

“Sve škole u našem području rada, poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane su loše prošle. S obzirom da na teritoriji Srbije postoji dosta poljoprivrednih škola deca nisu pokazala očekivano interesovanje i na tome se mora ozbiljno poraditi. Jer Srbija, hteli mi to da priznamo ili ne, je poljoprivredna zemlja. Proizvodnja hrane je posao budućnosti i svaki čovek koji se bavi ekonomijom je svestan toga. Postoji opasnost i već je dotakla neke sfere poput molera, keramičara da se ta zanimanja gube, ako ovako nastavimo da idemo u tom smeru da izgubimo i ova zanimanja trećeg stepena u području poljoprivrede i prerade hrane. Velika opasnost postoji da bez radne snage ostanemo na ovom polju, bez stručne radne snage” – kaže Đorđević.

On smatra da je neophodna popularizacija pomenutih obrazovnih profila sa najvišeg vrha uz odgovarajuće olakšice prilikom upisa. Uprkos svemu Mlekarska škola je uspela da formira jedno odeljenje.

“To je jedno kombinovano odeljenje obrazovnog profila prerađivač mleka i pekar. Imamo 24 učenika na ovom obrazovnom profilu, tako da se nadamo da će odeljenje ostati održivo do kraja školovanja. Mi smo ozbiljno pristupili ovom problemu, napravili smo i odgovarajući plan koji se sastoji prvenstveno u vidu poromocije. Ovo su zanimanja koja su veoma dobra, ali deci su i dalje nedovoljno jasna, nedovoljno popularna u društvu, i zato se Škola mora njima približiti. Nažalost došla su ova nesrećna vremena sa koronom gde ne možemo raditi standardne vidove promocije Škole i opredelili smo se na onlajn promociju. To je rezultiralo slabim upisom na ovom području rada. Mlekarska škola je veoma važna za grad Pirot, ali i celu našu zemlju” – izjavio je Đorđević.

Mlekarska škola je i u najtežim trenucima uspela da očuva svoj ugled, uspela je da, pored ostalog, održi brend Pirotskog kačkavalja na koji smo svi ponosni. Zbog pomenutih razloga Škola bi morala da bude bolje sagledana od svih relevantnih faktora. Ima razumevanja, kaže Đorđević, i siguran je da će se stanje u narednom periodu popraviti.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker