Gradska hronikaTelevizija Pirot

Donacija školi “Mladost” – školska kuhinja za trening životnih veština

U okviru konkursa “Da rastemo srećni”, koji je raspisala Fondacija Ana i Vlade Divac u partnerstvu sa NCR Fondacijom, škola za osnovno i srednje obrazovanje “Mladost” u Pirotu dobila je školsku kuhinju za trening životnih veština.

foto Vladan Ristić

Ponosni smo što zajedno sa Ana i Vlade Divac fondacijom, kroz projekat “Da rastemo srecni”, možemo da pomognemo da se deci sa smetnjama u razvoju u Srbiji omogući kvalitetno  obrazovanje i da se pruži podrška  njihovim porodicama. NCR će i dalje podržavati najmlađe kroz ovaj projekat, a posebnu pažnju posvećivaće deci koja se suočavaju sa najvećim problemima, poput dece sa smetnjama u razvoju, rekao je Stefan Lazarević, generalni direktor NCR Srbija i EMEA direktor za spoljne poslove

Direktorka Škole Vesna Todorović kazala je da je pirotska škola Mladost jedna od šest u Srbiji koja je dobila ovu vrednu i veoma značajnu donaciju.

-Deca će zaista koristiti znanja koja će steći u “Kuhinjici učilici”, znanja koja će moći da koriste za svoj život-kazala je ambiciozna direktorka Todorović.

Pomoćnica gradonačelnika Pirota Milica Golubović kazala je da Grad Pirot zajedno sa Kancelarijom za javna ulaganja prošle godine rekonstruisao kompletnu školu Mladost.

-Ova škola je sada pristupačna za svu decu i želela bih da kažem da sada kada imamo dobru osnovu i sve uslove, možemo da radimo i na daljoj nadgradnji i daljem poboljšanju uslova-kazala je pomoćnica Golubović.

Direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac Ana Koeshall istakla je da deca sa smetnjama u razvoju najčešće u potpunosti zavise od odraslih i dodala da je izuzetno važno da se u najvećoj mogućoj meri osamostale, te će u tom procesu kuhinja za trening životnih veština doprineti njihovom boljem snalaženju u svakodnevnim kućnim aktivnostima.

foto Vladan Ristić

Ona je dodala da je škola za osnovno i srednje obrazovanje “Mladost” iz Pirota jedna od šest izabranih škola koje su renovirane u okviru projekta “Da rastemo srećni”. Ukupna vrednost projekta koji je realizovan sa NCR fondacijom je 9.650.000 dinara.

Trening životnih veština namenjen je deci sa smetnjama u razvoju kako bi razvili sposobnosti za samostalniji život, a školska kuhinja omogućiće im osamostaljivanje u kućnim poslovima i razvijanju radnih i higijenskih navika. Deca iz škole “Mladost” moći će da pohađaju različite kulinarske radionice koje su prilagođene uzrastu i individualnim mogućnostima. Kuhinja za razvoj životnih veština koja je obezbeđena ovoj školi sastoji se od nameštaja (kuhinja sa sudoperom trpezarijski sto i stolice), bele tehnike (električni šporet, mikrotalasna pećnica, kombinovani frižider i bojler), malih kuhinjskih aparata (mikser, blender, sokovnik i kuhinjska vaga), posuđa i pribora za jelo.

Pored opremanja i rekonstrukcije škola, velika pažnja posvećena je deci, porodici, roditeljima i nastavnicima. Uz aktivno učešće i volontersku podršku zaposlenih iz kompanije NCR Srbija, kroz projekat je podržan i veliki broj radionica, kao što su ekološke, zanatske, sportske i IT radionice.

Fondacija Ana i Vlade Divac sa partnerima već 11 godina radi na obezbeđivanju uslova za kvalitetno odrastanje i obrazovanje. Do sada je obnovljeno više od 70 vrtića i škola, a oko 20.000 dece je dobilo bolje uslove za obrazovanje i odrastanje.

saopštenje Fondacije

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker