Ostale vesti

Dom zdravlja Pirot: Vakcinacija protiv sezonskog gripa

Na teritoriji Republike Srbije krenula je vakcinacija protiv sezonskog gripa od 15.10.2019.god.. Sezonska četvorovalentna vakcinaVaxigripTetra obuhvata dva tipa A virusa i dva tipa B virusa ( A/H1N1, A/H3N2, B/Victorija soj i B/Yamagata soj )proizvođač francuska kompanija „Sanofi Paster” . Potrebno  je dve do tri nedelje da se stvori imunitet koji bi organizam zaštitio od infekcije.

Naši građani će imati najsavremeniju vakcinu kao što je imaju i sve razvijene zemlje u svetu. D.Z. Pirot kreće sa vakcinacijom stanovništva na isti način kao prošle godine, zakazivanjem pregleda kod svog izabranog lekara.

Sezonska četvorovalentna vakcina preporučuje se osobama sa:

-hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema,

-metaboličkim poremećajima(uključujući pre svega šećernu bolest i gojaznost),

-poremećajima rada bubrega,

-osobama sa oslabljenim imunitetom ( sa malignim oboljenjima i trudnice) ,

-osobama starijim od 65 godina,

-licima zapošljenim u zdravstvenim ustanovama i javnim službama.

Kontraidikacije za prijem vakcine: apsolutne-alergija na jaja, pileće proteine, neomicin, formaldehid i relativne-akutne bolesti, febrilna stanja i pogoršanje hronične bolesti(kod njih vakcinacija nakon oporavka)

Neželjene reakcije:lokalne(crvenilo, otok i krvni podliv na mestu aplikacije) prolaze uz obloge od kamilice i sistemske (kratkotrajna povišena temperatura, glavobolja, znojenje, bolovi u mišićima, drhtavica i umor)-uz mirovanje prolaze za 1-2 dana.

Procenjuje se da od komplikacija povezanih sa gripom godišnje u svetu umire između 290.000 i 650.000 ljudi. Jedina prava zaštita od gripa je vakcinacija. Zato vakcinišite se . Zaštitite sebe i svoju porodicu.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker