Lokalna samouprava

Dom zdravlja Pirot odoleva izazovima nametnutim epidemijom, raduje podatak da broj obolelih stagnira

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje epidemiološka situacija u Pirotskom okrugu je i dalje teška i preti da preraste u katastrofalnu. Vrh četvrtog epidemijskog talasa ne jenjava, tako da je broj novoobolelih danima na, relativno, visokom nivou. Kapaciteti Doma zdravlja u Pirotu maksimalno su angažovani, ali na svu sreću kaže, direktor, dr Radovan Ilić, stiče se utisak da je došlo do izvesne stagnacije, što je omogućilo, uprkos svim teškoćama, da Dom zdravlja za sada uredno pruža zdravstvenu zaštitu svojim sugrađanima. 

covid ambulant pirot

Direktor pirotskog Doma zdravlja, dr Radovan Ilić, kaže da je smanjen broj prvih pregleda u Covid ambulanti, što je, svakako, dobar znak, ali je isuviše rano da bi se donosili neki optimističniji zaključci. Međutim, činjenica je da je broj obolelih i dalje veliki. Ono što zabrinjava jeste da je došlo do izmene kadrovskog stanja, jer i lekari oboljevaju. I dalje, oko petnaestak zdravstvenih radnika je odsutno sa posla i to nije dobra situacija, kaže dr Ilić, jer znatno smanjuje raspoložive kapacitete.

Doktor Ilić kaže da je slična situacija i u Dečjoj covid ambulanti i noncovid sistemu za decu. Tu su se brojke ustalile na nivou od oko 120 pacijenata dnevno, što je održivo za angažovani kadar. Doduše, bilo je ispadanja u noncovid ambulanti u Dečjem dispanzeru, pa se tu razmišljalo o angažovanju dodatnih snaga. Ako ne dođe do porasta broja obolele dece, raspoloživi kapaciteti će sigurno uspešno odoleti ovakvoj situaciji. Međutim, treba uzeti u obzir i fizički i psihički zamor zdravstvenih radnika, kaže dr Ilić. Sa druge strane, zbog gubljenja strpljenja bilo je i verbalnih pritisaka na lekarske ekipe što dodatno remeti rad.

Prema rečima dr Ilića o svim ovim problemima razgovaralo se danas i na sednici Kriznog štaba. Na Štabu je bilo reči i o vakcinaciji građana protiv korone, pogotovo što predstoji vakcinacija od sezonskog gripa. To će dodatno opteretiti kadrove Doma zdravlja u organizacionom i fizičkom pogledu. Dr Ilić je istakao da se zahvaljujući dobroj volji Uprave grada da angažuje, pre svega, svoje finansijske kapacitete, olakšava krizna situacija. Razgovaralo se i o eventualnom angažovanju volontera, dislokaciji jednog vakcinalnog punkta kako bi se povećao obim vakcinacije. Ali, u ovom trenutku sve je u fazi predloga i razmišljanja o tome kako bi se umanjili negativni efekti ovakvog epidemijskog stanja.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker