Lokalna samouprava

Dom zdravlja Pirot izdržao veliki pritisak poslednjih meseci – Vreme da se više pažnje posveti non covid pacijentima

U poslednjem epidemjskom talasu covid – a 19 izazvanom omikron sojem virusa, čija je prenosivost izuzetno velika, na sreću sa, relativno, blažim tegobama, Dom zdravlja Pirot bio je pod velikim pritiskom, počev od jesenas pa do ovih dana. Direktor pirotskog Doma zdravlja, dr Radovan Ilić, kaže da ohrabruje tendencija opadanja broja novozaraženih, o čemu svedoče i analize Zavoda za javno zdravlje Pirot. To može biti osnov za ukidanje nekih od mera koje je uveo Krizni štab Srbije, a o tome će se odlučivati na sutrašnjoj sednici Štaba, kaže dr Ilić.

Na osnovu najnovijih podataka Zavoda za javno zdravlje Pirot, uz evidentatn pad broja obolelih, i dalje je Pirot u crvenoj zoni što ukazuje na visok rizik prenošenja bolesti, kaže dr Ilić.

“Virus je tu oko nas i pitanje je koliko će još dugo fluktuirati među stanovništvom i nema prostora za opuštanje. Uz još jednu konstataciju da je frekvencija vakcinacije znatno opala i da na dnevnom nivou imamo sporadičan broj novovakcinisanih sugrađana govori o tome da treba i dalje voditi računa o preventivnim merama koje su propisane. Opadanje broja novoobolelih nama u Domu zdravlja daje malo prostora da se prestrojimo i da na jedan drugačiji način, ipak, kroz covid sistem sagledamo sve koji imaju probleme, ali da polako akcenat vraćamo i na non covid pacijente, koji su duži vremenski period bili u zapećku. Treća stvar je neki zasluženi odmor koji treba da dobiju zdravstveni radnici, jer su, zaista, punom parom od jesenas pa do današnjeg dana bili angažovani na svim ovim poslovima” – kaže dr Ilić.

Dr Ilić je još rekao da su, na primer, juče u Covid ambulanti imali oko 150 pacijenata, a svega trećina su novi pacijenti koji prvi put dolaze zbog nekih simptoma respiratorne bolesti. Od tog broja petnaestak je bilo sumnjivih i upravo toliki broj pozitivnih je zabeležen. Interesantna je činjenica vezana za Covid ambulantu pedijatrije. U većini slučajeva se radi o sezonskim respiratornim infekcijama. Bilo je preko 150 pacijenata na pregledu, ali su dve trećine prvi pregledi. Od ukupnog broja samo troje dece bilo je pozitivno sa blažom kliničkom slikom.

Trenutno u Covid ambulanti za odrasle radi pet ekipa koje dele radno vreme od 7 do 17 časova. U pedijatriji situacija se menja iz dana u dan, a raspoložvi kapaciteti raspoređuju se tako što se prioritet daje covid sistemu, odnosno infektivnim pacijentima. U narednom periodu drugi prioritet biće preventivni pregledi dece za upis u osnovne i srednje škole.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker