Gradska hronika

Dom zdravlja Pirot: Evropska nedelja prevencije raka grlića materice od 21.01-27.01.2019

Svake godine u Srbiji od raka grlića materice oboli oko 1250 žena, a umre oko 470, zbog čega je veoma važno da se unapredi svest o prevenciji ove bolesti. Svakog dana izgubimo jedan život, jedna majka, baka, sestra, ćerka…strada od ove opake bolesti.  Osnovna poruka svim ženama je da je  rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti:”Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice” je slogan ovogodišnje kampanje.

Cilj naše kampanje povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice je da podignemo svest stanovništva o tome kolika je važnost redovnih preventivnih pregleda kod izabranog ginekologa. Na osnovu procene Međunarodne agencije za istraživanje raka i Evropske mreže registra za rak, Srbija se i dalje nalazi u grupi Evropskih zemalja sa najvišim stopama oboljevanja i umiranja od raka grlića materice. Srbija se nalazi na IV mestu u Evropi prema broju obolelih (posle Rumunije, Litvanije i Bugarske), a po umiranju od ove bolesti nalazi se na III mestu u Evropi.

 

Prepoznavajući značaj ove kampanje, Srbija već 13 put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju.

Ovom nedeljom prenosimo poruku o značaju dostupnih mera prevencija u našoj zemlji, u cilju sprečavanja oboljevanja I umiranja od raka grlića materice.

S tim ciljem Republika Srbija je započela Nacionalni skrining program za rano otkrivanje raka grlića materice Uredbom Vlade. U okviru programa svaka žena starosti od 25-64 godina ima pravo na besplatan Papanikolau test (Papa test), bez obzira da li je zdravstveno osigurano lice ili neosigurano lice. Testom se mogu otkriti početne promene, koje ukoliko se ne leče mogu dovesti do nastanka raka grlića materice. Pozivi za ovaj pregled se šalju na kućnu adresu. Osnovna poruka svim ženama je da obavezno prihvati ovaj poziv ako ga dobije, obavi testiranje i sačuva svoje zdravlje, jer ne retko ovaj preventivni pregled kod izabranog ginekologa može nekoj ženi spasiti život.

 

Najvažnije mere prevencije

* redovni preventivni ginekološki pregledi, kako bi se na vreme otkrile promene koje mogu da ukažu na mogućnost razvoja bolest, jer je rak grlića materice opasna i podmukla bolest koja se može izlečiti ako se na vreme postavi dijagnoza, zato je neophodno da svaka žena obavi ginekološki pregled 1 godišnje.

Preventivni centar Doma Zdravlja u Pirotuobeležava Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice svake godine nizom aktivnosti, sve u cilju podizanja svesti naših žena o ovoj opakoj bolesti.

Ove godine u okviru akcije koja će se održati u četvrtak  24.01.2019 u Centru za prevenciju sa početkom od 11h-13h, gde će se pored redovnih aktivnosti kao što su merenje krvnog pritiska, merenje nivoa šećera, triglicerida i holesterola u krvi, određivanje  BMI,skrining za kvs, skrining za depresiju, skrining za dijabetes, anketni upitnik za ishranu,  održati predavanje I edukativni film na temu:“Prevencija raka grlića materice. “

-Izložbe na temu:“Prevencija raka grlića materice“ u holu Ambulante Pazar

-Izložba u Dispanzeru za žene (služba patronaže)

Podela edukativno-promotivnog materijala i saveti svim učesnicima akcije o značaju redovnih preventivnih pregleda kod svoj izabranog ginekologa.

-Lekari na terenu održaće predavanja za stanovništvo u selima na ovu temu.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker