Kultura

Dom kulture: Poslastica za ljubitelje džeza u Pirotu

U ponedeljak, 05. oktobra 2020. godine Dom kulture Pirot u okviru koncertne sezone organizuje koncert kamernog dueta “Moscow nights” u kojem su ruski saksofonista Oleg Kirejev i pijanista Dragan Ćalina.moscow nights koncert pirot dom kulture

Koncert će se održati u dvorani Doma kulture Pirot sa početkom od 20:00 sati uz poštovanje svih mera bezbednosti i prevencije COVID-19.

Ulaz za posetioce je slobodan.

Improvizaciono razmišljanje novog veka transformiše i džez tradiciju. Uobičajeni mejnstrim oživljava uz pomoć muzičara koji se ne zaustavljaju u svom muzičkom pokretu a novi pogled na poznate stvari svojstven je ovom duetu. Džez duo je posebna vrsta ansambla, sposobnog da malim sredstvima stvori bogat dijalog instrumenata ali ujedno i neverovatno težak zbog stalne i otvorene interakcije.

Oleg Kirejev je prvi muzičar u Rusiji koji je spojio etno džez motive i tradicionalno baškirsko pevanje iz grla. Muzičku karijeru je započeo 1985. godine. U periodu kada etnička muzika zadobija interesovanje muzičara širom sveta, Oleg osniva grupu pod imenom Orlan koja kasnije postaje veoma popularna među sovjetskom publikom.
Zahvaljujući stipendiji, pohađao je časove kod Bada Šenka. Godine 1996. je osvojio specijalnu nagradu za izvanredno izvođenje na Montru Džez festivalu u Švajcarskoj. Tada je privukao pažnju međunarodne zajednice džez muzičara čime mu se otvaraju vrata brojnih džez klubova širom sveta.  Pod uticajem bibop i tradicionalnog džeza, pridodatih afričkih ritmova, latinoameričkog džeza i baškirske tradicinalne muzike, Oleg kreira i usavršava svoj jedinstveni stil.
Njegova diskografija obuhvata petnaestak albuma različitih žanrova džez muzike. Izdanje Mandala (2007) je nominovano za Gremi nagradu u kategoriji najboljeg savremenog džez albuma. Etno-džez projekat Feng Šui džez pozorišta je takođe bio nominovan za Gremi nagradu (2008).
Uz podršku klavirskog trija američkog pijaniste Kita Džavorsa održava turneju kroz Evropu i Ameriku, 2010. i 2011. godine, promovišući album Rhyme and Reason. Iste godine obnavlja sastav Orlan sa kojim snima i album Baškirski karavan.
Proglašen je nacionalnim umetnikom Republike Baškortostan, gde takođe obavlja i funkciju Savetnika za kulturu Predsednika Republike.

Dragan Ćalina je pijanista iz Srbije koji živi i radi u Beogradu. Magistrirao je jazz klavir na Konzervatorijumu u Amsterdamu gde je dobio stipendiju za master studije. Nastupao je sa poznatim džez umetnicima kao sto su Duško Gojkovic, Stjepko Gut, Hans Dalfer, Melba Džojs, Bred Lili, Montez Kolman, Filip Harper i drugi. Trenutno radi kao profesor na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker