Kultura

Dokumentarac Aleksandra Ćirića o Zoranu Mojsilovu u konkurenciji za nagrade na velikom festivalu dokumentarnog filma u SAD, Klivlendu, državi Ohajo

Dokumentarni film o Zoranu Mojsilovu “Zoran”, autora Aleksandra Ćirića, novinara, urednika portala Pirotske vesti, i autora više već nagrađivanih dokumentarnih filmova, ušao je u najužu konkurenciju za nagrade na prestižnom festivalu u SAD – Cleveland ArtHouse Film Awards.

Reč je o festivalu na kome svake godine stigne ogroman broj filmova iz celog sveta, a CIFF je jedan od najvećih i festivala sa najdužom tradicijom u SAD, navodi se na sajtu festivala.

-Festival je pokrenut 1977. godine i lider je u tome da svetu otkrije moć filmske umetnosti da edukuje i zabavi. Svake godine ovaj festival privuče više od 100.000 filmskih entuzijasta iz celog sveta, a inače, reč je o festivalu koji je kvalifikacija za čuvene Oskare i nalazi se na spisku festivala koji su ulaznica za Oskare.

Film o Zoranu Mojsilovu već je nagrađen na Međunarodnom festivalu u Vrmdži, gde je njegov autor, Aleksandar Ćirić, dobio nagradu za najbolju režiju.

Cleveland International Film Festival AMONG THE LONGEST-RUNNING & LARGEST FILM FESTIVALS IN THE USA Founded in 1977, the Cleveland International Film Festival (CIFF) is a leader in helping the world discover the power of the film arts to educate, entertain, and celebrate an inclusive human experience. Drawing more than 100,000 film enthusiasts annually, CIFF is an Academy® qualifying festival, and one of seven Resident Companies of Playhouse Square.

Inače, film Zoran će biti prikazan februara u poznatom muzeju TMORA u Minesoti, SAD-u, u sklopu ogromne izložbe radova Zorana Mojsilova.

-Film je praktično sniman zadnjih nekoliko godina, završen ovog leta. Bavi se fenomenom genijalnog Zorana Mojsilova koji svojom avangardnom pojavom i jedinstvenim umetničkim izrazom predstavlja, na neki način,  neprocenjivo kulturno blago našeg kraja. U filmu se po prvi put pojavljuju autentični snimci razvojnog puta Zorana Mojsilova, od Beograda, gde je rođen i odrastao, o njegovim umetničkim uzorima, anegdote iz vojske, koje su posebno zanimljive, zatim put u Pariz, upoznavanje sa Amerikankom, takođe umetnicom, Ajlin Krug Mojsilov, koja je Zoranova životna saputnica, put u Ameriku i priča o tome kako je to – biti uspešan u Americi i imati svoje skulpture u 25 država SAD-a. Takođe, poseban segment filma posvećen o relacijama Mojsilova sa Pikasom. Ovaj film je zapravo priča o umetnosti, svojevrstan priručnik za mlade umetnike, o tome kako treba u ključnim momentima da donose odluke koje im mogu trasirati put ka svetskoj umetničkoj eliti, kojoj Zoran svakako pripada Ujedno to je i prvi kompletan uvid u avangardu Zorana Mojsilova-kaže autor filma Aleksandar Ćirić.

Kompletan autor filma, scenarista, reditelj, snimatelj i montažer je Aleksandar Ćirić.

Jedan, jedini, neponovljivi – ZORAN MOJSILOV – pogledajte nagrađivani dokumentarac o umetniku svetskog kalibra, poreklom iz Pirota

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker