IntervjuReportaža

Doktore, promenite mi lični opis!

Jedan od najboljih svetskih plastičnih hirurga primarijus dr Milan M. Colić, koji je rodom iz Pirota, u intervjuu Pirotskim vestima izjavio je da uprkos ogromnim obavezama, velikom broju operacija i predavanjima koje drži plastičnim hirurzima u SAD-u, Japanu, Kini i širom sveta, koristi svaku priliku da dođe u svoj rodni kraj, obiđe omiljena izletišta, prijatelje i rođake.

dr colic u centru pirotaDr. Colić je vlasnik Specijalne bolnice za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju u Beogradu, koju posećuje sve veći broj pacijenata iz celog sveta, a ujedno je i potpredsednik svetskog Udruženja plastičnih hirurga.

Po njegovim rečima, Srbija i dalje predstavlja regionalni centar plastične hirurgije.

-Od nas još uvek puno toga imaju šta da nauče i Slovenci, Hrvati, Bosanci i mnogi drugi. Sa druge strane velikim koracima su napredovali Rumuni, a Turci su već postali prava velesila i u ovoj ali i svim drugim granama medicine. Razlog zbog kog sve veći broj pacijenata dolazi iz celog sveta na intervencije u Srbiju je što u neku intervenciju koju bi primera radi u Italiji platili 9.000 evra, kod nas plate 3.000, a isti je i kvalitet i isti materijali s kojima se radi-kaže dr Colić.

dr colicU svojoj bogatoj karijeri dr Colić se susretao sa krajnje čudnim zahtevima pacijenata.

-U kriznim i ratnim vremenima neretko su dolazili sumnjivi likovi i tražili da učinim patriotski čin i promenim im lični opis. Naravno da takve zahteve ne razmatramo uopšte jer postoje neka pravila i etika koja se ne krše. Interesantno je da su muškarci sve zainteresovaniji za intervencije, iako su plastičnu hirirugiju na neki način proslavile žene. Muškarci čak ponekad umeju da budu zahtevniji od žena i, osim povećanja grudi, rade sve isto što i žene, fejslifting, kapke, liposukciju, noseve i mnoge druge zahvate-kaže dr Colić i dodaje da je put do uspešne karijere veoma naporan i prepun odricanja.

Znanje mora da se otima, kupuje, mora puno da se putuje. Meni je žao što je naša situacija, naročito u zdravstvu onakva kakva jeste. Naša medicina drži korak sa svetom, ali samo na osnovu napora pojedinaca. Nije država ta koja stimuliše, otvara vrata, šalje na usavršavanja, kao što je bilo pre 20 ili 30 godina. Danas ako želite da naučite nešto, ako ste u Pirotu morate da dođete u Beogradu, ako ste pak u Beogradu morate da putujete u inostranstvo. To su skupa putovanja i čovek da bi dobio nazad uloženo mora da bude spreman da mu prvi deo karijere bude pun odricanja-zaključuje dr Colić i dodaje da se trudi da makar dva do tri vikenda godišnje odvoji da dođe u Pirot.

I poreklom i “nadogradnjom” sam iz Pirota. Otac i majka i brat su mi rođeni u Pirotu, a ja u Kraljevu jer mi je otac bio osnivač stomatoloških službi po Srbiji pa je tamo bio na služni. I moja žena je poreklom iz Pirota i to je, moram da priznam bio jedan od odlučujućih faktora jer smo se zabavljali dve nedelje i pošto smo shvatili da smo Piroćanci nije bilo dugih pregovora. Trudim se da makar dva-tri vikenda odvojim da dođem u Pirot jer jako volim Pirot, obiccaje, kulturu, hranu, prijatelje, izletišta od Zavojskog jezera, preko Širokih luka, Senokosa, Jerme, Zvonačke banje, manastire-kaže dr Colić.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker