Gradska hronika

Dojkinci:Darovi netaknute prirode!

U pirotskom selu Dojkinci, priređena je manifestacija “Darovi netaknute prirode”, koju su organizovali grad Pirot, Turistička organizacija i  MZ u Dojkincima, na čijem je čelu Ivica Veljković.

Svetkovinu narodnog umeća i proizvodnju organske hrane koja je bila izložena na dvadesetak štandova otvorio je gradonačelnik Vladan Vasić, koji je rekao da će lokalna vlast uvek podržavati ovakve manifestacije, ali da su za organizaciju najzaslužniji meštani. Vasić je pozvao meštane ovog sela da  kategorizuju svoja domaćinstva za prihvat turista koji su  zainteresovaniji za ovaj kraj Stare planine, koji je sve prepoznatljiviji na turističkoj mapi Srbije.

-Dobro je da ljudi imajuj volju i, inicijativu za ovakve stvari, koje ćemo uvek podržavati, kao što to već godinama činimo i u drugim selima-kazao je pored ostalog gradonačelnik Vasić.

Među jelima  koja se tradicionaolno proizvode u ovom kraju, bio je poprilično zastupljen krompir koji  se sprema na razne načine. Bilo je tu i pekmeza,đžemova, sokova od  raznih šumskih plodova, kao i raznih vrsta pita i pogača sa dodacima bilja,  lekovito bilje sa Stare planine,  od kog se prave čajevi, mešavine i tinkture.

Posebna pažnja posvećena je jelima od krompira koji se može spremati na mnoštvo načina:kuvanje, prženje, pečenje na žaru, čorba, pita od kromira…..

Na kraju su proglašeni pobednici  po štandovima, a narodna svetkovina je okončana nadmetanjem u bacanju kamena s ramena, natezanju konopca, skokom iz mesta,  brzom ispijanju piva i sličnim  sadržajima. Popodne je usledilo narodno veselje nasred sela i kolce.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker