Kultura

Dodelom nagrada završena jubilarna “Čitalačka značka”, rekordna po broju učesnika

Na svečanosti koja je organizovana u sali  Doma kulture podeljene su nagrade najuspešnijim učesnicima ovogodišnje manifestacije Čitalačka značka, koja je ujedno bila i najmasovnija do sada sa preko 700 učesnika.  Sa decom od trećeg do osmog razreda družio se poznati pisac Tode Nikoletić za koga su ovakve manifestacije jedini i pravi put da se sačuva kultura i jezik  i zaštite deca od lošeg uticaja masovnih medija. Zbog brojnosti, svi takmičari nisu mogli istog dana da budu u sali Doma kulture, pa su danas nagrade uručene deci od trećeg do sedmog razreda a sutra će nagrade dobiti učenici  prvog i drugog razreda. Za njih će učenici OŠ “8. Septembar” izvesti  predstavu Princeza u kući lopova.

Učesnike jubilarne petnaeste Čitalačke značke i njihove nastavnike pozdravio je gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić. On je istakao da ga raduje savko druženje sa decom i svaka prilika da ugosti decu povodom dečje nedelje, sportskih  takmičenja, malih olimpijskih  igara i sličnih manifestacija.  “Čitalačka značka je poseban povod, 15 godina  od obnavljanja manifestacije u vremenima kada  neki misle da knjiga gubi trku sa drugim medijima ovo je dokaz da to nije tako” – rekao je gradonačelnik i poželeo deci da manje gledaju mobilne telefone a da više čitaju, i da tu naviku neguju i kada odrastu i budu zaposleni i da čitajući knjige obiđu svet i dožive mnogo lepih avantura. Nastavnicima i učiteljima je zahvalio što podstiču decu da čitaju i što ih upućuju na lepe i zanimljive knjige.

Zahvaljujući Gradskoj upravi Pirot obezbeđene su nagrade za najbolje učesnike Čitalačke značke. Najuspešniji  takmičari dobijaju zahvalnicu, knjigu i majicu a ostali knjigu i zahvalnicu dok su za prveke obezbeđene plakete i bedževi.  Dodatno su nagrađena i 4 učenika koji redovno, svake godine učestvuju na ovom takmičenju, čime su doprineli afirmaciji Čitalačke značke.

“Ovo je najbolji izbor knjiga za učenike četvrtog razreda. Meni su se jako dopale knjige koje sam pročitala, pitanja na takmičenju nisu bila teška ali zahtevaju da se pročitaju dela” – kaže, Dana Janković, učenica IV razreda OŠ “Sveti Sava”.

Za Mašu Đigov iz iste škole ovo je takmičenje za koje je uživala spremajući se. “Sadržaj knjiga je jako zanimljiv i meni je bilo jako zabavno dok sam čitala. Imala sam osećaj kao da se stvarno dešava to što čitam. A inače volim da čitam romane za decu”.

Među dobitnicima nagrada je i Ina Durmišević učenica IV razreda OŠ “Sveti Sava” koja kaže da su knjige koje pročitala bile jako poučne a naročito knjiga “Moj deka je bio trešnja” . “Moraš da se zauzmeš za sve što želiš i sve je moguće”- poručuje Ina.

Bojana Ćirić, direktorka Narodne biblioteke Pirot ističe da je vraćanjem Čitalačke značke postignut cilj i misija Biblioteke a to je da knjiga dođe do svakog deteta. “Ove godine prijavljeno je 700 učenika za ovu manifestaciju, mnogo više nego prošle godine i nadam se da ćemo  ovako nastaviti. Ponosna sam i na roditelje, nastavnike, učitelje i škole jer bez njih ne bismo mogli da organizujemo ovu manifestaciju i da ona traje toliko dugo”.

Za druženje sa decom bio je zadužen Tode Nikoletić, poznati pisac,  čija se dela nalaze u čitankama  za osnovnu školu. On istoče da deca žele da čitaju ali im se moraju pružati odgovarajući  kulturni sadržaji. “Deci su ponuđene najprizemnije stvari a sve ono što je sladunjavo to je površno. Zapali smo u kulturnu krizu gde su deca zloupotrebljena od stane medija koji više nisu u obavezi da proizvode sadržaje namenjene deci. Zato je važno u ovakvim kontaktima uspostaviti saradnju sa decom i tu tražiti izdanke koji će biti identitet našeg naroda”- poručio je pisac, Tode Nikoletić.

Pisac se prisetio svog detinjstva kada je upoznao poznate pisce poput Ćopića, Desanke Maksimović, Mike Antića, Gustava Krkleca, Arsena Diklića i kada su obični ljudi prilazili da pozdrave svoje nacionalne junake. “Danas možete videti polusvet koji  je favorizovan od strane medija, dok pisca gotovo niko ne prepoznaje”. Ipak, kako je  rekao, učesnici Čitalačke značke u Pirotu su ga prepoznali iz čitanke, što ga raduje.

“Svi žanrovi umetnosti su vrlo važni, mi moramo da sačuvamo identitet koji nam neće sačuvati ni jedna korporacija koja se bavi biznisom. Možemo ali i ne moramo živeti bolje ali odnos prema jeziku, prema pismu, prema svojoj kulturi je najbolji odbrambeni mehanizam protiv globalizacije koja nas guta” – poručio je poznati pisac za decu, Tode Nikoletić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker