Kultura

Dodeljene nagrade prvoplasiranim učenicima na literarnom konkursu posvećenom Ivi Andriću

Povodom 60 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, jubileja značajnog za srpsku kulturu, Narodna Biblioteka Pirot realizovala je literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola na dve teme: “Ivo Andrić – pisac za sva vremena” i “Zvezdanog neba i ljudskog srca nikada se čovek neće moći nagledati”. Na konkurs je pristiglo 39 radova učenika iz nekoliko gradova Srbije. Od tog broja 17 radova je učenika srednjih, a 22 starijih razreda osnovnih škola. Danas su u Narodnoj biblioteci Pirot dodeljene nagrade za prva tri mesta u obe kategorije.

U kategoriji osnovna škola nagrađeni su:

I nagrada
Sofija Jovičić (OŠ “Vuk Karadžić”, VIII razr.)
II nagrada
Andrea Kostić (OŠ “Vuk Karadžić”, VIII razr.)
III nagrada
Sara Ignjatović (OŠ “8. septembar”, VIII razr.) i Gabriel Icić (OŠ “Vuk
Karadžić”, VII razr.)

U kategoriji srednja škola nagrađeni su:

I nagrada
Uroš Tirnanić (Savremena gimnazija, Beograd; III razred)
II nagrada
Bojana Redžić (Osnovna i srednja škola “Mladost”, III razr.)
III nagrada
Katja Pejčić (Gimnazija Pirot, II razr.) i Lana Spasić (Gimnazija Pirot, IV
razr.)
Direktorka pirotske Biblioteke, Nadica Kostić, prijatno je iznenađena odzivom učenika, i kaže da Biblioteka nastoji da često posvećuje pažnju stvaralaštvu Ive Andrića.

“Ovog puta najoptimalnije rešenje bilo je da se organizuje literarni konkurs i među nagrađenima su deca koja to zaista zaslužuju, stim što smo mi dozvolili da se radovi podele u dve kategorije, za osnovce i srednjoškolce. Danas su sa nama svi nagrađeni učenici, osim Uroša Tirnanića koji je iz Beograda, a osvojio je prvu nagradu u kategoriji  srednjih škola. On nam je rekao da je ovo za njega bio veliki izazov i odgovornost pisati o našem najvećem piscu, izbeći stereotipe, pobeći od klasične forme eseja, a opet obuhvatiti važne činjenice iz života pisca”- rekla je Kostićeva.

Učenicima su uručene vredne knjige sa zanimljivim naslovima, majica ovogodišnje čitalačke značke, bukmarker Ivo Andrić i članska karta Narodne biblioteke Pirot.

Milorad Kostić, bibliotekar i član žirija, kaže da su pored radova učenika iz Pirota stigli i radovi učenika iz Beograda, Niša, Knjaževca, Jagodine. Žiri je pre svega vodio računa o estetskim kriterijumima prilikom ocenjivanja.

“Prevashodno smo gledali način oblikovanja sižea, rečenice, odnosno sam stil. Naravno, cenili smo originalnost i mislim da smo uradili dobar posao. Bilo je zadovoljstvo čitati radove, neki su bili esejističkog tipa, neki više umetnički, poetski nadahnuti, bilo je i pesama, tako da smo ovim konkursom pokazali da deca znaju pravu vrednost Ive Andrića za celokupnu našu književnost” – kaže Kostić.

Zanimljive su izjave nagrađenih učenika koji kažu da rado čitaju Andrića, da im je inspiracija i da su skoro sva njegova dela pročitali.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker