Lokalna samouprava

Dodela bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike u 2018. godini -500 miliona dinara za 61 lokalnu samoupravu

​Danas, 23.jula 2018.godine, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, potpisala je ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike sa predstavnicima lokalnih samouprava, čiji su projekti prihvaćeni na javnom pozivu za koji je 119 opština podnelo 71 prijavu. Među 61 lokalnom samoupravom koja će se sufinansirati na osnovu liste vrednovanja i rangiranja projekata nalazi se i Gradska uprava Pirot.

 


​Za ovu namenu, navedeno Ministarstvo iz budžeta je obezbedilo 500 miliona dinara, za sufinansiranje do 80% ukupnih troškova, što je četiri puta više u odnosu na prošlu godinu. Najviše sredstava je opredeljeno za sanaciju i adaptaciju objekata pretškolskih ustanova i igrališta.

Tako će se, po rečima ministarke, stvoriti uslovi da se prošire kapaciteti i smanje liste čekanja i dobiće se dodatna mesta u vrtićima širom zemlje za 1800 mališana.
​Gradonačelnik Pirota, mr Vladan Vasić danas je potpisao ugovor o sufinansiranju u iznosu od 10 miliona dinara koji će biti uloženi u rekonstrukciju i proširenje najvećeg gradskog vrtića ,,Prvomajski cvet”.

Pored ovih 10 miliona dinara, grad Pirot je iz svog budžeta izdvojio još 7 miliona dinara i time će unutrašnjost vrtića biti potpuno uređena. U svom današnjem obraćanju tokom potpisivaljnja i dodele ugovora, gradonačelnik Vasić istakao je da u vrtiću trenutno ima mesta za 300 mališana, a posle ovih radova, koji predviđaju i adaptaciju ravnog krova, biće mesta za 450 mališana. Time će i sve liste čekanja na upis dece u vrtić u Pirotu biti eliminisane.


​Deo sredstava opredeljen od Ministarstva u nekim opštinama namenjen je i nabavci mehanizacije i opreme za započinjanje sopstvenog posla za mlade bračne parove, takođe i za zapošljavanje žena u reproduktivnom dobu, posebno mladih majki sa poljoprivrednih gazdinstava. Odobrena je i nabavka određene medicinske opreme za ginekološka odeljenja i vozila za potrebe patronažnih službi. U 14 lokalnih samouprava sufinansiraće se osnivanje ili osnaživanje savetovališta za trudnice, reproduktivno zdravlje, škole roditeljstva i savetovališta za mlade, a deo opredeljenih sredstava u nekim opštinama će se usmeriti na izgradnju kuća i stanova za mlade bračne parove.

 

uskoro i video materijal

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker