Lokalna samouprava

Dobre vesti stižu iz Dimitrovgrada: Opada nivo Nišave, opada i Jerma

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić izjavio je za Pirotske vesti da je, na kraju izuzetno teškog dana kada je o poplavama reč, može zaključiti da je situacija pod kontrolom, a ohrabrujuće vesti stižu iz Dimitrovgrada, odakle javljaju da opada nivo Nišave, a opada nivo i Jerme, pa se očekuje da narednih sati konačno počne da opada i nivo Nišave u Pirotu koji je na nezapamćeno visokom nivou.

-Noćas od 1 sat sve naše ekipe su na terenu, širom grada, po selima, na Staroj planini, gde je takođe bilo problema u Rsovcima, odakle takođe od naših ljudi sa terena stižu vesti da je večeras Visočica “sišla” u svoje korito. Mislim da smo uspeli da odgovorimo i poslali mehanizaciju svuda gde su nas zvali. Nivo Nišave je bio zaista izuzetno visok, niko ne pamti tako visok nivo Nišave, ali dobre vesti smo dobili iz Dimitrovgrada odakle nam javljaju da je nivo Nišave počao da pada, a isto se dešava i sa Jermom. Nadamo se da će se tako i nastaviti i da će za par sati početi da pada nivo Nišave i kod nas. Ono što je veoma važno za nas, vodosnabdevanje grada je sasvim uredno, iako smo ranijih godina, do izgradnje modernog postrojenja – crpne stanice u Berilovcu, redovno imali problema pa je tijabarski deo grada, praktično pola grada, bio bez čiste pijaće vode i po dve nedelje. To bi se sasvim sigurno desilo i sada da nije izgrađena crpna stanica, koja je uspela da nezapamćeno zamućenje na izvorištu Krupac od čak 92 NTU jedinice, svede na ispod 1, tačnije na 0.5 NTU jedinica (jedinica mere za zamućenost vode), tako da je vodosnabdevanje uredno što nas izuzetno raduje, posebno imajući u vidu da veliki broj gradova u Srbiji nema pijaću vodu, pola Niša nema vode, druga polovina ima tehničku zbog ogromnog zamućenja-kaže Vasić.

nišava vodostaj pirot

Po njegovim rečima, o tome da li će eventualno i u Pirotu, poput Dimitrovgrada, biti uvedena vanredna situacija, odlučiće se na sastanku koji će biti održan ujutru.

-Ukoliko se nastavi opadanje vodotokova, vanrednu situaciju nećemo uvoditi-kazao je Vasić za Pirotske vesti.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker