Zdravlje

Dobar odziv Piroćanaca u akcijama dobrovoljnog davanja krvi – Nema deficitarnih krvnih grupa

U prostorijama Crvenog krsta Pirot u Jevrejskoj ulici i ovog utorka organozovana je humanitarna akcija dobrovoljnog davanja krvi.  Zavod za transfuziju krvi Niš u svakoj od akcija koje se organizuju drugog, trećeg i četvrtog utorka u mesecu, prikupi oko 50 jedinica krvi. Za sada su zalihe ove dragocene tečnosti stabilne i nema deficitarnih krvnih grupa.

U toku jedne akcije obično se prikupi oko 50 jedinica krvi, nemamo deficitarnih krvnih grupa zato što je odziv davalaca stalno dobar u proteklih godinu dana, tako da nije bilo situacija da neka krvna grupa nedostaje. Da bi tako i ostalo pozivamo davaoce da se priključe akciji jer su sve krvne grupe dobrodošle“ – kaže dr Milica Ranđelović iz Zavoda za trasfuziju krvi Niš.

Jedan od dobrovoljnih davalaca krvi je Marko Stanković.učestvuje od srednje škole. On kaže da je dobrovoljni davalac krvi još od srednje škole, do sada je krv dao 14 puta i da će i ubuduće učestvovati u ovakvim humanitarnim akcijama.

Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi je organizovana  u petak 13. oktobra i ponedeljak 16. u saradnji sa kompanijom Tigar Tajers. U ovim akcijama prikupljeno je oko 120 jedinica krvi, kaže dr Ranđelović.

Zavod za transfuziju krvi Niš i  Crveni krst Pirot tokom cele godine organizuju akciju dobrovoljnog davanja krvi. Krv  se prikuplja svakog  drugog, trećeg i četvrtog utorka u mesecu u prostorijama Crvenog krsta Pirot u Jevrejskoj ulici broj 2 od 9 do 15 sati.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker